ΔΙΕΘΝΗ

Η Σ. Αραβία αντιτίθεται στη συμφωνία για άρση των κυρώσεων του Ιράν

η-σ-αραβία-αντιτίθεται-στη-συμφωνία-γι-142884

Η άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, σε ακολουθία της έναρξης ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη, σε περίπτωση που η Ισλαμική Δημοκρατία χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα της για κακόβουλες δραστηριότητες, δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Το Σαββατοκύριακο, το Ιράν είδε να τερματίζεται μια πολυετής περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτηριζόταν κράτος-παρίας, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ήραν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη εξαιτίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο στην Γενεύη μεταξύ Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1.

Στην πρώτη άμεση (επίσημη) αναφορά αξιωματούχου του Ριάντ σχετικά με την άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη, ο Τζουμπέιρ διεμήνυσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ «την πίστη και την ασφάλεια» της. Σημείωσε επίσης πως σε διεθνές επίπεδο, η διαρκής εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποτελεί το σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της σταθερότητας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν δήλωσε πως η Τεχεράνη θα ανακτήσει περιουσιακά της στοιχεία ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν παγώσει σε διεθνείς τράπεζες λόγω των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων.

«Θα εξαρτηθεί σε ποιους τομείς θα επενδυθούν αυτά τα (σ.σ. επιπλέον) έσοδα. Αν χρησιμοποιηθούν για κακόβουλες δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος, αυτό θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη και θα επιφέρει αντίδραση. Αν (σ.σ. τα χρήματα) δαπανηθούν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ιρανικού λαού, τότε αυτό θα είναι κάτι καλοδεχούμενο», τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση αν το Ριάντ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής (σ.σ. πυρηνικής) βόμβας, στην περίπτωση που το Ιράν κατορθώσει να αποκτήσει μία – σε αντίθεση με τους όρους της συμφωνίας που του επιβάλουν περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα– ο Τζουμπέιρ απάντησε: «Δεν πιστεύω πως θα ήταν λογικό να αναμένεται από εμάς να συζητάμε δημοσίως ένα τέτοιο θέμα και δεν πιστεύω πως θα ήταν λογικό να περιμένετε από εμένα να δώσω την οποιαδήποτε απάντηση σχετικώς με το θέμα».

«Για δύο πράγματα δεν διαπραγματευόμαστε στην Σαουδική Αραβία. Για την πίστη μας και την ασφάλεια μας. Θα κάνουμε ό,τι κρίνουμε απαραίτητο ώστε να προστατέψουμε το λαό και το έθνος μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άρθρο του παράλληλα που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας υπογράμμισε πως: «Ο κόσμος παρακολουθεί το Ιράν, περιμένοντας να δει σημάδια αλλαγής, ελπίζοντας πως θα εξελιχθεί από ένα επαναστατικό κράτος (με πονηρές τακτικές) σε ένα μέλος της διεθνούς κοινότητας που θα αξίζει το σεβασμό της».

Παράλληλα, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, κατηγόρησε την Τεχεράνη πως έπειτα από την Ιρανική Επανάσταση προκαλεί διαμάχες, αναταράξεις και χάος στην περιοχή.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, το Ριάντ διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή, μετά τις εφόδους Ιρανών διαδηλωτών σε διπλωματικές της αποστολές στο ιρανικό έδαφος, εξοργισμένοι για την εκτέλεση 47 ανθρώπων στο σουνιτικό βασίλειο, μεταξύ των οποίων ήταν ο επιφανής σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου