ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία 32 δισ. $ μετά την άρση των κυρώσεων

ιράν-αποδεσμεύονται-περιουσιακά-στο-143932

Το Ιράν θα ανακτήσει περιουσιακά του στοιχεία ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν παγώσει σε διεθνείς τράπεζες λόγω των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

“Με την άρση των κυρώσεων και την ισχύ της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, 32 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων περιουσιακών στοιχείων θα αποδεσμευτούν”, σημείωσε ο Βαλιολάχ Σεΐφ, σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι από το ποσό αυτό, τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα προστεθούν στα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα 4 που απομένουν θα μεταφερθούν στο υπουργείο Οικονομικών.

“Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή απαραίτητων αγαθών. Δεν είναι λογικό να φέρουμε πίσω τα χρήματα αυτά στο Ιράν (…) Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποδεσμευτούν θα τοποθετηθούν σε ασφαλείς λογαριασμούς” σε ξένες τράπεζες, πρόσθεσε.

Όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το περασμένο Σάββατο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την άρση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει στην Τεχεράνη.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου