ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός κατά Μέρκελ για προσφυγικό ενώ το κόμμα της πέφτει στις δημοσκοπήσεις

υπουργός-κατά-μέρκελ-για-προσφυγικό-ε-144033

Και από κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία εκφράζονται πλέον δημόσια έμμεσες επικρίσεις στην στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, με τον υπουργό Αλ.Ντόμπριντ (από το βαυαρικό CSU) να ζητά αλλαγή πλεύσης και «σχέδιο Β» για τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, το κλίμα αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, με τους Χριστιανοδημοκράτες να υποχωρούν σε χαμηλά ετών και το ξενοδοφικό AfD να βρίσκεται πλέον σε διψήφια ποσοστά – ενώ το Βερολίνο ετοιμάζει για τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια το Μάρτιο.

Σε δημοσκόπηση του INSA για λογαριασμό της Bild που δημοσιεύεται την Τρίτη, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι βαυαροί σύμμαχοί του (CDU/CSU) εμφανίζονται να χάνουν δυόμιση μονάδες και να πέφτουν στο 32,5% -το χαμηλότερο στις έρευνες του ινστιτούτου εδώ και χρόνια.

Αντιθέτως, το ξενοφοβικό AfD (που στις τελευταίες εκλογές είχε βρεθεί οριακά εκτός Μπούντεσταγκ) εμφανίζεται στο 12,5%. Το INSA δίνει γενικά ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά στο AfD, όμως το κόμμα βρίσκεται κοντά στο 10% στις έρευνες όλων των ιδρυμάτων.

Την Τρίτη, στις φωνές που ακούγονται εναντίον της στάσης της καγκελαρίου στο προσφυγικό προστέθηκε και εκείνη του υπουργού Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ -ο Ντόμπριντ προέρχεται από το CSU, το «αδελφό κόμμα» του CSU στη Βαυαρία, ο αρχηγός του οποίου είχε ξεκινήσει πρώτος τις επιθέσεις και έχει ενδιάμεσα στείλει «τελεσίγραφο» στο Βερολίνο.

Με συνέντευξή του στον Muenchner Merkur, ο υπουργός ζητά «επειγόντως αλλαγή πλεύσης» και καλεί την κυβέρνηση να εκπονήσει «σχέδιο Β».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε το κλείσιμο των συνόρων» είπε ο Ντόμπριντ, καλώντας σε σχετική συνεννόηση με άλλες χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.

Το Βερολίνο, ενώπιον σκληρής αντίθεσης χωρών της κεντρικής Ευρώπης για υποδοχή προσφύγων, έχει προσανατολιστεί σε συνεργασία για το προσφυγικό με όσες χώρες της ΕΕ είναι «πρόθυμες». Ο Ντόμπριντ ανέφερε: «Όποιος μιλά για “συμμαχία των προθύμων”, πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους: Υπάρχει μία συμμαχία των απρόθυμων εναντίον μας».

Ο υπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται «γρήγορα αλλαγή της κατάστασης, γνωρίζοντας πως αυτό θα έχει επιπτώσεις στην εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη, όμως πλέον δεν αρκεί να δείχνουμε φιλικό πρόσωπο στον κόσμο».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου