ΔΙΕΘΝΗ

ΠΓΔΜ: Παραίτηση Γκρούεφσκι και εκλογές στις 24 Απριλίου

πγδμ-παραίτηση-γκρούεφσκι-και-εκλογέ-144901

Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε το απόγευμα της Δευτέρας την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας, μετά από δικό του αίτημα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον σχηματισμό μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις 24 Απριλίου.

Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ, ο οποίος έλαβε πριν από λίγο από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Βουλή της χώρας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Έμιλ Ντιμιτρίεφ.

Νωρίτερα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι θα προχωρήσει τελικά στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση και να προχωρήσει μπροστά.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, έκανε λόγο για διαδικασίες «φάρσα» από την μεριά του Νίκολα Γκρούεφσκι και αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση των οργάνων του SDSM για τον καθορισμό της στάσης του κόμματος σχετικά με τις εκλογές της 24ης Απριλίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα απέχει από αυτές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου