ΔΙΕΘΝΗ

Αισιόδοξος ο Γιούνκερ για συμφωνία με τη Βρετανία μέχρι το Φεβρουάριο

αισιόδοξος-ο-γιούνκερ-για-συμφωνία-με-149880

Την πεποίθησή του πως οι Βρυξέλλες μπορούν να φτάσουν μέχρι το Φεβρουάριο σε μία «μόνιμη λύση» με τη Βρετανία για το πλαίσιο συμμετοχής της στην Ευρωπαική Ένωση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Χαμηλούς τόνους στο ζήτημα της Πολωνίας κράτησε ο Γιούνκερ, λέγοντας πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς» να γίνεται λόγος για κυρώσεις σε βάρος της Βαρσοβίας.

Μιλώντας την Παρασκευή σε συγκέντρωση Τύπου, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα της Βρετανίας, καθώς ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκινήσει τη διαδικασία «επαναδιαπραγμάτευσης» της συμμετοχής του Λονδίνου στους «28», θέλοντας να θέσει στη συνέχεια σε δημοψήφισμα «μέσα ή έξω» τις αλλαγές που θα επιτύχει.

«Είμαι αρκετά σίγουρος πως θα έχουμε συμβιβασμό, λύση, μόνιμη λύση το Φεβρουάριο» είπε.

Η Κομισιόν, είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι διαπραγματευτής, αλλά παράγοντας διευκολύνσης στις συζητήσεις με τη Βρετανία».

«Δεν είμαστε εχθροί της Πολωνίας»

Όσον αφορά το ζήτημα της Βαρσοβίας, την οποία η Κομισιόν έθεσε σε «επιτήρηση» για την αμφιλεγόμενη νομοθεσία της νέας κυβέρνησης σχετικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο και τα δημόσια ΜΜΕ, ο Γιούνκερ προσπάθησε να καλλιεργήσει «εποικοδομητικούς» τόνους.

«Σέβομαι και θαυμάζω την Πολωνία, δεν θέλω οι Πολωνοί να πιστεύουν ότι όλη η Ευρώπη είναι εναντίον τους» είπε.

«Η Κομισιόν δεν έχει πρόβλημα με την Πολωνία, αλλά με ορισμένους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση» συνέχισε -απορρίπτοντας επίσης πως πρόκειται για «εσωτερικά ζητήματα». «Είναι εντελώς λανθασμένο να λέει κανείς πως τα πολωνικά ζητήματα αφορούν μόνο το Κοινοβούλιο της Πολωνίας» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου