ΔΙΕΘΝΗ

Δύο συλλήψεις για τρομοκρατία σε Καλιφόρνια και Τέξας

δύο-συλλήψεις-για-τρομοκρατία-σε-καλι-160712

Δύο άνδρες από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγες, συνελήφθησαν στην Καλιφόρνια και στο Τέξας με την κατηγορία της τρομοκρατίας για υποστήριξη σε ομάδες ισλαμιστών μαχητών.

Ο ένας εξ αυτών κατηγορείται για υποστήριξη της οργάνωσης μαχητών «Ισλαμικό Κράτος» στο εξωτερικό, ενώ και οι δύο κατηγορούνται για παροχή ψευδών πληροφοριών για τις σχέσεις τους με αυτό που χαρακτηρίζεται ως διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κανείς από τους δύο δεν κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την πραγματοποίηση επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο άνδρες, που συνελήφθησαν στο Σακραμέντο και στο Χιούστον, δεν εμπλέκονται σε μία συνωμοσία αλλά μπορεί να ήταν σε επαφή μεταξύ τους, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις δύο υποθέσεις.

Πρόκειται για δύο Παλαιστίνιους που γεννήθηκαν στο Ιράκ. Ο άνδρας που συνελήφθη στο Χιούστον ονομάζεται Όμαρ Φάρατζ Σαΐντ Αλ-Χαρντάν και έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγας από το Ιράκ τον Νοέμβριο του 2009, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Στο Σακραμέντο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο Άους Μοχάμεντ Γιούνις Αλ-Τζαγιάμπ, 23 ετών, ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012 ως πρόσφυγας από τη Συρία.

Ο βοηθός κυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ, Ρεπουμπλικανός του Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party), επικαλέστηκε τη σύλληψη στο Χιούστον ως έναν από τους λόγους για τους οποίους το Τέξας θέλει να εμποδίσει την επανεγκατάσταση σύρων προσφύγων.

Στην Καλιφόρνια, ο Αλ-Τζαγιάμπ συνελήφθη την Πέμπτη με κατηγορίες για ψευδή δήλωση, περιλαμβανομένης της διεθνούς τρομοκρατίας, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος των ΗΠΑ για το Σακραμέντο, Μπέντζαμιν Βάγκνερ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Αλ-Τζαγιάμπ σχεδίαζε επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν και αποτελούσε μια εν δυνάμει απειλή ασφαλείας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχεδίαζε οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες σε αυτή τη χώρα», είπε ο Βάγκνερ.

Στη μήνυσή του το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) αναφέρει πως ο Αλ-Τζαγιάμπ είπε ψέματα για το ταξίδι του στη Συρία και για το ότι ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή του για αυτό που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατικές ομάδες.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου