ΔΙΕΘΝΗ

Λευκωσία: Προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

λευκωσία-προετοιμασίες-για-τη-σύνοδο-164120

Η προετοιμασία για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία άρχισε ήδη με εντατικούς ρυθμούς στα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι γίνονται απανωτές συσκέψεις ρυθμίζονται ακόμα και οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε η σύνοδος κορυφής να στεφθεί από επιτυχία και να ληφθούν σ΄αυτήν συγκεκριμένες αποφάσεις. Άλλωστε πραγματοποιείται σε περίοδο που η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναστάτωση και η Άγκυρα να επιχειρεί να προσεγγίσει και πάλι το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Φιλελεύθερος», πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό το φως και της συνάντησης που έγινε στα Ιεροσόλυμα στις 16 Δεκεμβρίου σε επίπεδο γενικών διευθυντών των ΥΠΕΞ των τριών κρατών. Η σύσκεψη ασχολήθηκε με οργανωτικά και άλλα θέματα, ώστε να λυθούν τυχόν εκκρεμότητες και τυχόν ζητήματα που προκύπτουν.

Την Τρίτη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων των τριών Υπουργείων Εξωτερικών για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνόδου κορυφής που θα φιλοξενήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ενεργειακό, η ασφάλεια, αλλά και το προσφυγικό θα είναι τα κύρια θέματα της ατζέντας.

Σημειώνεται συναφώς πως στο περιθώριο της συνόδου θα γίνει και διμερής συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η διμερής συνάντηση του κ. Νετανιάχου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Aλέξη Τσίπρα, θα γίνει την προηγούμενη ημέρα στα Ιεροσόλυμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει στις 27 Ιανουαρίου επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Την ίδια ώρα, άρχισαν οι συζητήσεις και με την Ιορδανία για τη συγκρότηση νέας τριμερούς. Δεν αποκλείεται η Ιορδανία να συμμετέχει στο ήδη συγκροτημένο μπλοκ με την Αίγυπτο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου