ΔΙΕΘΝΗ

Νέα τραγωδία με 21 νεκρούς πρόσφυγες

νέα-τραγωδία-με-21-νεκρούς-πρόσφυγες-164555

Η τουρκική χωροφυλακή ανακοίνωσε τον εντοπισμό 21 πτωμάτων προσφύγων, τρεις από τους οποίους παιδιά, σε δύο τουρκικές παραλίες, έπειτα από τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο.

Ενδεκα από τα πτώματα βρέθηκαν σε παραλία του Αϊβαλί, ενώ δέκα ακόμη βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε αξιωματικός της χωροφυλακής στο Ρόιτερς. Κάποιοι φορούσαν τα σωσίβιά τους, που όμως δεν ήταν τελικά αρκετά για να τους κρατήσουν στη ζωή.

Αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν τις έρευνες στη θάλασσα.

Το σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας λίγη ώρα μετά τον απόπλου από την περιοχή του Ντίκιλι, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περί τους 700 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2015 στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο.

Παρά το ψύχος και τις κακές καιρικές συνθήκες, που καθιστούν το ταξίδι ακόμη πιο επικίνδυνο, μεγάλος αριθμός προσφύγων εξακολουθεί να περνά από τις τουρκικές στις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Το 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα την τουρκική δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της και για συνεργασία για την αντιμετώπιση των διακινητών που δρουν στις τουρκικές ακτές.

Η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου