ΔΙΕΘΝΗ

ΠΓΔΜ: Παραιτείται ο Γκρούεφσκι, υπηρεσιακή κυβέρνηση στις 15 Ιανουαρίου

πγδμ-παραιτείται-ο-γκρούεφσκι-υπηρεσ-165535

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 15 Ιουλίου οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Βάσει της συμφωνίας, στις 15 Ιανουαρίου θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα τέλη Απριλίου.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Γκρούεφσκι, και θα αποφασιστεί από τα όργανα του κόμματος.

Τις εξελίξεις σχετικά με την παραίτησή του και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την Κυριακή ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επανέλαβε ότι θα τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Απριλίου.

Η αντιπολίτευση πάντως δηλώνει ότι η συμμετοχή της στις εκλογές εξαρτάται από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που διασφαλίζουν αδιάβλητες και δημοκρατικές εκλογές. Κατηγορεί επίσης τον Γκρούεφσκι ότι φέρει προσκόμματα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν πάντως ότι πρέπει να αναβληθούν για μερικούς ή περισσότερους μήνες οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Απριλίου, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία «τίμια» εκλογική αναμέτρηση.

Από την πλευρά του, ο Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Κατά του ενδεχόμενου αναβολής των εκλογών του Απριλίου τάσσεται και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται και πάλι σοβαρές διαφωνίες στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ σχετικά με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που προβλέπονται από τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ρευστό σκηνικό.

Η όλη κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει κατά την επίσκεψη στα Σκόπια, το επόμενο διάστημα, του ευρωπαίου επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου επιτεύχθηκε η συμφωνία του Ιουλίου.

Ο Χαν, σε επιστολή του προς στους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι Βρυξέλλες φέρονται να προβληματίζονται για τις συνεχείς διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, οι οποίες πολώνουν το κλίμα και απειλούν τη διαδικασία επίλυσης της πολιτικής κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου