ΔΙΕΘΝΗ

Φέτος δολοφονήθηκαν 67 δημοσιογράφοι στην υφήλιο

φέτος-δολοφονήθηκαν-67-δημοσιογράφοι-σ-172487

Σε 67 ανήλθε το 2015 ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) – με τη λίστα να συμπληρώνουν άλλοι 27 μπλόγκερ και επτά συνεργάτες ΜΜΕ.

Μελανό σημείο φέτος ήταν η Γαλλία, η οποία λόγω των επιθέσεων στο Charlie Hebdo έγινε η τρίτη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών.

Η οργάνωση ζητά «τον διορισμό χωρίς καθυστέρηση ενός ειδικού εκπροσώπου για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών».

Οι χώρες με τις περισσότερες δολοφονίες ήταν το Ιράκ και η Συρία, και ακολουθούν η Γαλλία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Ινδία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τους RSF, εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ το 2015, άλλοι τόσοι στη Συρία και οκτώ στη Γαλλία, μεταξύ των δώδεκα θυμάτων της επίθεσης των τζιχαντιστών εναντίον του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου.

Η επίθεση «συνέβαλε στην αναστροφή της τάσης του 2014 όπου τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο ήταν σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. Φέτος, αντίθετα, τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης» υπογραμμίζει η οργάνωση.

Συνυπολογίζοντας και τους «ύποπτους θανάτους», οι RSF μετρούν συνολικά 110 δολοφονίες δημοσιογράφων φέτος. «Αυτή η ανησυχητική κατάσταση οφείλεται σε σκόπιμη βία εναντίον των δημοσιογράφων και μαρτυρεί την αποτυχία των πρωτοβουλιών για την προστασία τους» σύμφωνα με την οργάνωση.

Από το 2005, τουλάχιστον 787 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους.

Οι RSF καταγράφουν τις βιαιοπραγίες που σημάδεψαν τη χρονιά, ξεκινώντας από την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo, αλλά και από τη δολοφονία του ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο που «σκηνοθέτησε» η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνουν επίσης την βάρβαρη δολοφονία του φωτορεπόρτερ Ρούμπεν Εσπινόσα στο Μεξικό, που βρέθηκε νεκρός τον Αύγουστο «φέροντας ίχνη βασανιστηρίων» δίπλα σε τέσσερις γυναίκες σε διαμέρισμα στην πρωτεύουσα.

«Η δολοφονία του προκάλεσε κύμα οργής και τη συνειδητοποίηση για την κραυγαλέα έλλειψη προστασίας των δημοσιογράφων στο Μεξικό» υπογραμμίζουν οι RSF, σημειώνοντας ότι νόμος για την προστασία τους τέθηκε σε ισχύ μερικές ημέρες αργότερα αλλά μόνο στην περιοχή της Πόλης του Μεξικού.

Οι RSF αναφέρουν τέλος τη δολοφονία στη Σομαλία της Χιντίγιο Χάτζι Μοχάμεντ, μίας από τις δύο γυναίκες δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος στον κόσμο. Η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης είχε υποκύψει στα τραύματα που της προκάλεσε η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που φέρει την υπογραφή των ισλαμιστών μαχητών Σεμπάμπ στις 3 Δεκεμβρίου στο Μογκαντίσου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου