ΔΙΕΘΝΗ

Γκρούεφσκι: Μεταβατική κυβέρνηση από τις 15/1 που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

γκρούεφσκι-μεταβατική-κυβέρνηση-από-174401

Το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στα τέλη Απριλίου θα τηρηθεί και στις 15 Ιανουαρίου η χώρα θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα διεξάγει τις εκλογές, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Προηγουμένως, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί στις 10 Ιανουαρίου, ώστε να σχηματιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η μεταβατική κυβέρνηση που θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στα τέλη Απρίλιου.

Στη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου 2016 κατέληξαν τον Ιούλιο οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, στη βάση μίας συμφωνίας για την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Βάσει της συμφωνίας, εκατό ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Απριλίου πρέπει να σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης θα προέρχεται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στις εκλογές του Απριλίου μόνον εάν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τίμιες και δημοκρατικές εκλογές.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι φέρει προσκόμματα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει αδιάβλητες εκλογές.

Από την μεριά του ο Ν.Γκρούεφσκι κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί σε αυτές συντριπτική ήττα.

Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες μετά την αποκάλυψη, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, το οποίο έχει πλήξει σε ένα βαθμό το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, ο τελευταίος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006 και επικρίνεται για αντιδημοκρατικές μεθόδους και συμπεριφορές στο εσωτερικό, συνεχίζει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου