ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Μουσουλμάνοι κάλυψαν χριστιανούς για να μην τους εκτελέσουν ισλαμιστές

κένυα-μουσουλμάνοι-κάλυψαν-χριστιαν-179876

Σομαλοί ισλαμιστές άνοιξαν πυρ εναντίον των επιβατών λεωφορείου στην Κένυα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, ενώ ο ένας από τους επιβαίνοντες δήλωσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι μουσουλμάνοι αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν την απαίτηση των δραστών να υποδείξουν ποιοι συνεπιβάτες τους ήταν χριστιανοί ώστε να τους εκτελέσουν.

Η επίθεση διαπράχθηκε τη Δευτέρα στην Ελουάκ, περίπου 150 χλμ. νότια από τη Μάντερα, στην βορειοανατολική Κένυα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία. Πριν από έναν χρόνο, μέλη της Σεμπάμπ είχαν κάνει έφοδο σε λεωφορείο με προορισμό το Ναϊρόμπι στην ίδια περιοχή κι είχαν εκτελέσει 28 από τους επιβάτες του οι οποίοι δεν ήταν μουσουλμάνοι.

Ο Αμπντι Μοχάμουντ Αμπντι, επιβάτης του λεωφορείου, είπε πως πάνω από 10 μέλη της Σεμπάμπ εισέβαλαν στο όχημα και διέταξαν τους μουσουλμάνους επιβάτες του να χωριστούν από τους χριστιανούς, κάτι που αρνήθηκαν να κάνουν.

«Δώσαμε μάλιστα σε ορισμένους που δεν ήταν μουσουλμάνοι να φορέσουν δικά μας ρούχα, για να μην τους καταλάβουν εύκολα. Μείναμε μαζί».

«Απείλησαν να μας πυροβολήσουν»

Τα μέλη της Σεμπάμπ «απείλησαν να μας πυροβολήσουν, αλλά παρ’ όλ’ αυτά προστατεύσαμε τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας. Εντέλει τα παράτησαν κι έφυγαν, αλλά μας προειδοποίησαν ότι θα επέστρεφαν».

Σε προηγούμενες επιθέσεις, μέλη της Σεμπάμπ έχουν δολοφονήσει τόσο μουσουλμάνους, όσο και μη μουσουλμάνους.

Ο Τζούλιους Οτιένο, αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, επιβεβαίωσε την μαρτυρία του Μοχάμουντ Αμπντι, επισημαίνοντας ότι οι ισλαμιστές ένοπλοι αποπειράθηκαν «να καταλάβουν ποιοι ήταν μουσουλμάνοι και ποιοι δεν ήταν». Πρόσθεσε πως όταν οι μουσουλμάνοι επιβάτες αρνήθηκαν να συνεργαστούν, τα μέλη της Σεμπάμπ έφυγαν.

Ο Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της Σεμπάμπ, επιβεβαίωσε σε μήνυμά του προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μέλη της οργάνωσης άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου.

«Ορισμένοι από τους χριστιανούς εχθρούς σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», υποστήριξε. Η οργάνωση δεν σχολίασε τις πληροφορίες για τον ρόλο των μουσουλμάνων επιβατών.

«Έστειλαν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα»

Η Σεμπάμπ, η οποία δηλώνει πίστη στην αλ Κάιντα, έχει διαπράξει πολλές επιθέσεις στο έδαφος της Κένυας τους τελευταίες μήνες, θέτοντας συχνά στο στόχαστρο χριστιανούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Τζόζεφ Ενκαϊσέρι δήλωσε ότι «αυτοί οι μουσουλμάνοι έστειλαν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ενότητας, είπαν ότι όλοι είμαστε Κενυάτες και δεν μπορεί κανείς να μας χωρίσει».

Οι δύο νεκροί είναι ένας επιβάτης του λεωφορείου και ένας άνδρας που επέβαινε σε φορτηγό, το οποίο βρισκόταν στο σημείο όπου έγινε η επίθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου