ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Εννέα τραυματίες από βομβαρδισμό σε κινητή κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

υεμένη-εννέα-τραυματίες-από-βομβαρδι-204897

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τετάρτη -ανάμεσα τους και δύο μέλη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF)- μετά από βομβαρδισμό πολεμικών αεροσκαφών της σαουδαραβικής συμμαχίας σε κινητή κλινική της οργάνωσης, στην νοτιοδυτική πόλη Ταΐζ της Υεμένης.

«Στις 2 Δεκεμβρίου, τρεις αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν ένα πάρκο στην πόλη Ταΐζ, στην περιοχή αλ Χουμπάν, σε απόταση 2 χιλιομέτρων από την κλινική των MSF.

Τα μέλη του προσωπικού των MSF εκκένωσαν αμέσως την κλινική και ενημέρωσαν τη σαουδαραβική συμμαχία πως τα αεροσκάφη τους εξαπολύουν επίθεση σε κοντινή περιοχή. Η ίδια η κλινική έγινε στόχος επίθεσης.

Οι τραυματίες, δύο από αυτούς με σοβαρά τραύματα, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην αλ Κουαιντάζ και στην αλ Ρεσαλάχ», ανέφερε ο οργανισμός στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του.

Εξήγησε δε ότι οι συντεταγμένες των υποδομών υγείας κοινοποιήθηκαν κανονικά στη σαουδαραβική συμμαχία στις 29 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της οργάνωσης στην Υεμένη, Τζέρομε Αλίν, «δεν υπάρχει περίπτωση η συμμαχία να μην γνώριζε την παρουσία των MSF σε αυτή την τοποθεσία».

«Ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού και νοσοκομείων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο κ. Αλίν, προσθέτοντας πως ένα νοσοκομείο που βοηθούσε τους MSF επλήγη τον περασμένο μήνα επίσης από αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Χαϊντάν στην επαρχία Σαντά και καταστάφηκε ολοσχερώς.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), με έκθεση του την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την σαουδαραβική συμμαχία ότι διεξάγει παράνομους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Η έκθεση εξέτασε 10 καταγεγραμμένες περιπτώσεις αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας, «με προφανές ενδείξεις παραβίασης του δικαίου του πολέμου», οι οποίες διεξήχθησαν στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 309 αμάχων και τον τραυματισμό 414.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, ανάμεσα τους περισσότεροι από 2.600 άμαχοι, με τα 2/3 των απωλειών του άμαχου πληθυσμού να προέρχεται από αεροπορικές επιδρομές.

Η συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης στα τέλη του Μαρτίου, με στόχο να αποκαταστήσει στην εξουσία τον πρόεδρο που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούδι, οι οποίοι θεωρείται πως πρόσκεινται στο Ιράν.

Η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η σαουδαραβική συμμαχία σε λιμάνια της Υεμένης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου