ΔΙΕΘΝΗ

Οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό στη μεθόριο με τη Συρία

οι-τούρκοι-κατέρριψαν-ρωσικό-μαχητικ-219929

Oι τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής μεθορίου, κατηγορώντας το για παραβίαση – κάτι που η Μόσχα απορρίπτει. «Πολύ σοβαρό περιστατικό, αλλά ας μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα» λέει το Κρεμλίνο. Αγωνία για την τύχη των πιλότων που φαίνεται ότι έπεσαν με τα αλεξίπτωτα σε περιοχή Τουρκομάνων στη Συρία.

Η επίσημη ενημέρωση από τη Μόσχα είναι ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για την τύχη τους. Σε επαφή ΝΑΤΟ και Άγκυρα.

Το ρωσικό μαχητικό συνετρίβη στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής μεθορίου και σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, στο δυτικότερο τμήμα της μεθορίου, μεταξύ της τουρκικής περιφέρειας του Χατάι και της περιφέρειας της Λαττάκειας.

Οι δύο χειριστές φαίνεται ότι πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτόξευσης. Βίντεο που έστειλε στο Reuters, λίγες ώρες μετά την κατάρριψη, «ένοπλη ομάδα στη Συρία» δείχνει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο και βαριά τραυτισμένο στο έδαφος. Ένας από τους ενόπλους που βρίσκονται από πάνω του ακούγεται στο βίντεο να λέει «είναι νεκρός».

Φωτογραφία των δύο χειριστών που δημοσιεύτηκε στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης

Ανεπιβεβαίωτες ακόμη αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ είχε επίσης υποστηρίξει νωρίτερα πως ένας από τους χειριστές βρίσκεται στα χέρια Τουρκομάνων στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως το μαχητικό που καταρρίφθηκε ήταν των δικών της δυνάμεων (ένα Sukhoi 24).

H Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της Άγκυρας για παραβίαση εναέριου χώρου, υποστηρίζοντας πως μπορεί να «αποδείξει ότι το μαχητικό βρισκόταν στη συριακή επικράτεια καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης» του. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, φαίνεται πως η κατάρριψη έγινε με αντιαεροπορικά πυρά.

Οι πρώτες αναφορές από τη Ρωσία επιβεβαίωναν τη χρήση του συστήματος εκτόξευσης, ανέφεραν όμως ότι την πρώτη ώρα η τύχη των δύο πιλότων (και το πού βρίσκονται) ήταν άγνωστη. Η ενημέρωση περιοριζόταν στο ότι ρωσικά ελικόπτερα αναζητούν τους χειριστές.

Στην πρώτη του αντίδραση, το Κρεμλίνο ανέφερε πως πρόκειται για «πολύ σοβαρό περιστατικό». Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου ωστόσο ανέφερε πως, καθώς είναι «αδύνατο να πούμε κάτι χωρίς να έχουμε όλες τις πληροφορίες», δεν πρέπει να βγαίνουν «βιαστικά συμπεράσματα».

Η τουρκική πλευρά, διά των πρώτων ανακοινώσεων από την πολεμική αεροπορία, υποστήριξε πως «προειδοποίησε δέκα φορές μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών» το ρωσικό μαχητικό πριν το καταρρίψει. Η κατάρριψη, σύμφωνα με την Άγκυρα, έγινε από δύο F16.

Η Άγκυρα επέμεινε ότι το ρωσικό Sukhoi, που πετούσε μαζί με δεύτερο ρωσικό μαχητικό, «παραβίασε επανειλημμένα» τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο περιορίστηκε στο ότι θα διαβουλευτεί με ΟΗΕ και ΝΑΤΟ «για τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία». Στη σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την είδηση της συντριβής, δεν γινόταν ανοικτά αναφορά στο περιστατικό.

Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως «βρίσκεται σε επαφή με την τουρκική πλευρά», λέγοντας πως δεν θα προχωρήσει άμεσα σε λεπτομερέστερες ανακοινώσεις.

Δύο ξεχωριστά βίντεο, από διαφορετικά σημεία λήψης, που μετέδωσαν το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk έδειχναν το μαχητικό να πέφτει ενώ φλεγόταν.

Ρωσικό SU-24

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου