ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ με τον τζιχαντιστή Αμπντεσλάμ-Φήμες για διαφυγή του στη Γερμανία

θρίλερ-με-τον-τζιχαντιστή-αμπντεσλάμ-220913

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τρίτη συνεχή ημέρα βρίσκονται οι Βρυξέλλες που θυμίζουν φρούριο, καθώς συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τις συλλήψεις τζιχαντιστών και τον εντοπισμό του καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ο τρομοκράτης ενδέχεται να έχει διαφύγει στην Γερμανία.

Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα Bild αναρωτιέται αν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, καταζητούμενος για το μακελειό στο Παρίσι, βρίσκεται ήδη σε γερμανικό έδαφος, καθώς ένα περιστατικό με αυτοκίνητο που δεν σταμάτησε σε αστυνομικό μπλόκο, έδωσε τροφή στα σενάρια περί διαφυγής του τζιχαντιστή στην Γερμανία.

Ωστόσο η ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας διευκρινίζει ότι η BMW που διέφυγε από τον αστυνομικό έλεγχο κοντά στη Λιέγη, χθες βράδυ, εντοπίστηκε και δεν σχετίζεται με την αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη διάρκεια νέων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών και της Λιέγης (νοτιοανατολικό Βέλγιο), ανεβάζοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων από χθες το βράδυ, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα για τρίτη ημέρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού λόγω “σοβαρής και επικείμενης” απειλής για τρομοκρατική επίθεση, μια πρωτοφανής κατάσταση για την «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χώρα ολόκληρη. Παραμένουν κλειστά σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πανεπιστήμια, κολέγια, ενώ δεν λειτουργεί το μετρό.

Νέα αξιολόγηση του επιπέδου του συναγερμού και των μέτρων ασφάλειας θα γίνει το απόγευμα από τις βελγικές αρχές.

“Αυτό που φοβόμαστε, είναι παρόμοιες επιθέσεις με αυτές του Παρισιού, με αρκετά άτομα, επιθέσεις σε αρκετά σημεία” με πιθανούς στόχους “πολυσύχναστα μέρη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός

Παρά τους ταχείς ρυθμούς της έρευνας, ο Αμπντεσλάμ είναι άφαντος. Ο 26χρονος Γάλλος που κατοικεί στο Βέλγιο, είχε τουλάχιστον επιμελητειακό ρόλο στις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο αδελφός του Μπραχίμ ανατινάχτηκε μέσα σε εστιατόριο στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

“Υπ΄αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός” για τον βελγικό Τύπο, ο Αμπνεσλάμ φέρεται να εισήλθε στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με δύο άνδρες που λένε ότι τον βοήθησαν.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Μοχάμεντ, σε συνέντευξη χθες στην τηλεόραση, τον κάλεσε να παραδοθεί.

Η γαλλική αστυνομία από την πλευρά της εξέδωσε έκκληση για μαρτυρίες, μαζί με μια φωτογραφία, για να ταυτοποιήσει τον τρίτο καμικάζι της επίθεσης έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ύποπτος πέρασε από τη Λέρο, μαζί με τον δεύτερο καμικάζι που ανατινάχθηκε στο Σταντ ντε Φρανς και πήραν μαζί τον δρόμο των προσφύγων μέσω της Σερβίας.

Μέχρι τώρα, μόνο ένας από τους τρεις δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας κοντά στο στάδιο έχει ταυτοποιηθεί: είναι ο Χάντφι Μπιλάλ, ένας 20χρονος Γάλλος που κατοικούσε στο Βέλγιο.

Στο Βέλγιο, τρίτος ύποπτος που συνελήφθη κατηγορήθηκε στα τέλη εβδομάδας για τρομοκρατία. Βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του αλλά όχι εκρηκτικά.

Η έρευνα είναι επίσης σε εξέλιξη στην Τουρκία, όπου ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής, ο 26χρονος Αχμαντ Νταμάνι, ύποπτος ότι παρείχε βοήθεια στον εντοπισμό στόχων για τις επιθέσεις στο Παρίσι, συνελήφθη.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου