ΔΙΕΘΝΗ

«Κόκκινος» συναγερμός διαρκείας στις Βρυξέλλες

κόκκινος-συναγερμός-διαρκείας-στι-222060

Υπό το φόβο επίθεσης ανάλογης του Παρισιού, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Κυριακής εν μέσω πυρετωδών ερευνών για πυρήνα τρομοκρατών. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην βελγική πρωτεύουσα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, εκτός λειτουργίας το μετρό.

Σε μία πόλη-φάντασμα, στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν πάνοπλοι στις Βρυξέλλες καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και η παρουσία τους θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Τα σχολεία και το μετρό θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα υπό το φόβο «σοβαρής και άμεσης» απειλής συντονισμένων, πολλαπλών επιθέσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, προσθέτοντας ότι πιθανοί στόχοι είναι μέσα μεταφοράς, καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να περιοριστούν οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων.

Η κατάσταση συναγερμού που σήμανε το Σάββατο στις Βρυξέλλες διατηρείται στο ύψιστο επίπεδο (4), ενώ στο επίπεδο 3 θα παραμείνει η κατάσταση συναγερμού στο υπόλοιπο Βέλγιο.

Καταστήματα και εστιατόρια παρέμειναν κλειστά την Κυριακή και ελάχιστοι κάτοικοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Τα μουσεία και οι κινηματογράφοι της βελγικής πρωτεύουσας παρέμειναν επίσης κλειστά.

Υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος είναι ο ύποπτος για την 13 Νοεμβρίου Σάλεχ Αμπντεσλάμ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζαν Ζαμπόν επισήμανε την Κυριακή πως η απειλή για τη χώρα δεν συνδέεται μόνο με τον συγκεκριμένο καταζητούμενο. «Η απειλή είναι ευρύτερη από τον έναν καταζητούμενο τρομοκράτη» δήλωσε στο φλαμανδικό δίκτυο VRT.

Οι βελγικές υπηρεσίες εντείνουν τις έρευνες σε αναζήτηση πυρήνων που σχεδίαζαν ή σχεδιάζουν σειρά επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Καταζητούνται, κατά πληροφορίες. τουλάχιστον δύο άτομα στην περιοχή των Βρυξελλών που θα «μπορούσαν να διαπράξουν πολύ επικίνδυνες ενέργειες».

Ο Αμπντεσλάμ, που έχει χαρακτηριστεί από τον βελγικό Τύπο «νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος», εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης οκτώ ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο αδελφός του, Μπραχίμ, πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε σε εστιατόριο του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Ο τρίτος αδελφός της οικογένειας (ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές του Βελγίου, ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος) δήλωσε την Κυριακή στη βελγική τηλεόραση ότι, κατά την εκτίμησή του, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ ενδεχομένως άλλαξε γνώμη για την πράξη που επρόκειτο να φέρει εις πέρας στο Παρίσι και γι’ αυτό δεν πραγματοποίησε την επίθεση που είχε σχεδιαστεί.

Ο ίδιος κάλεσε τον αδελφό του να παραδοθεί στις αρχές, λέγοντας ότι προτιμά να τον δει στη φυλακή, παρά νεκρό.

Γάλλος που ζούσε στο Βέλγιο, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ φέρεται να συνόδευσε τους βομβιστές αυτοκτονίας που πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς. Στη συνέχεια διέφυγε με δύο ακόμη άνδρες προς το Βέλγιο.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου