ΔΙΕΘΝΗ

«Μην πλησιάζετε το Κολοσσαίο»: Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιεί τους τουρίστες

μην-πλησιάζετε-το-κολοσσαίο-η-πρεσβ-222750

Να μην πλησιάζουν στο Κολοσσαίο συμβουλεύει τους τουρίστες η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ρώμη, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων πρόληψης τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως αναφέρουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η προτροπή είχε άμεσο αποτέλεσμα, και όπως γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στο αμφιθέατρο Φλάβιο σήμερα, Σάββατο, μειώθηκε αισθητά.

Σαφή μείωση παρουσίασε και η προσέλευση τουριστών στα καφέ και στα εστιατόρια στην γύρω περιοχή, από τις πιο χαρακτηριστικές της Αιώνιας Πόλης.

Την ίδια ώρα, μέρος των τουριστικών γραφείων που είχαν προπληρώσει για τους πελάτες τους τα εισιτήρια εισόδου στο γνωστότερο μνημείο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, άρχισε να ζητά να επιστραφούν τα χρήματα «λόγω τρομοκρατικής απειλής».

Οι ιταλικές αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν κατά πόσον μπορεί να ευσταθεί, νομικά, το σχετικό αίτημα.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τουριστών που επισκέπτονται το Κολοσσαίο, ο δήμος της Ρώμης έκανε γνωστό ότι θα τοποθετηθούν σύντομα στις πύλες του μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου «τελευταίας τεχνολογίας», τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν στην διεθνή έκθεση του Μιλάνου, Expo).

Το συγκεκριμένο μνημείο αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τα ταμεία του ιταλικού δημοσίου αφού, κάθε χρόνο, το επισκέπτονται πάνω από έξι εκατομμύρια τουρίστες.

Διαδήλωση μουσουλμάνων στη Ρώμη

«Όχι στο Isis, όχι στην τρομοκρατία, εμείς είμαστε εδώ» και «το Isis είναι ένας καρκίνος για το Ισλάμ», ήταν δυο από τα κύρια συνθήματα των μελών των ιταλικών μουσουλμανικών κοινοτήτων που διαδήλωσαν στην πλατεία Σάντι Απόστολι της Ρώμης.

Κατά την έναρξη της κινητοποίησης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλα τα θύματα της τρομοκρατίας.

«Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε ότι καταδικάζουμε με σαφήνεια όλες τις μορφές τρομοκρατίας και ότι τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι ήταν δραματικά» τόνισε εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμανικών Κοινοτήτων Ιταλίας.

Παράλληλα, ο ιμάμης Σέρτιζιο Ιάια Παλλαβιτσίνι, αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, θέλησε να προσθέσει ότι «οι τίμιοι μουσουλμάνοι καταγγέλλουν την εκμετάλλευση της θρησκείας τους για βίαιους στόχους».

Νεαρές κοπέλες με μαντήλα δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι «ο Θεός, στο Κοράνι, δεν ζητά και δεν παρακινεί τους πιστούς να κάνουν πόλεμο».

Ο δε γραμματέας του Ισλαμικού Κέντρου του μουσουλμανικού τεμένους της Ρώμης Αμπντελάχ Ρεντουάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτίθεται παντού εξ ονόματος των μουσουλμάνων».

Σε μήνυμα του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, το οποίο διαβάστηκε στην κινητοποίηση, μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «Οι δολοφόνοι θέλουν να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και του ουμανισμού μας. Εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα μέτρα ασφαλείας και την υψηλή επιφυλακή στις ιταλικές πόλεις, το απόγευμα του Σαββάτου συνελήφθη στο σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι της Ρώμης ένας 24χρονος αλγερινής καταγωγής, ο οποίος, κατά την διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας, επέδειξε πλαστή βελγική ταυτότητα.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου