ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι ζητά στρατιωτική συνδρομή από τις χώρες της ΕΕ

το-παρίσι-ζητά-στρατιωτική-συνδρομή-α-231082

Με επίσημο αίτημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής προσέρχεται η Γαλλία στις συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ οι επιχειρήσεις της εναντίον της ISIS συνεχίζονται. «Θα ακούσουμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε» ανέφερε η γερμανική πλευρά, επαναλαμβάνοντας την στήριξη του Βερολίνου.

Παράλληλη συνάντηση του Ολάντ με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, «συζητήθηκε ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της ISIS».

Την Τρίτη, το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι προσέρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Το αίτημα επιβεβαίωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λεντριάν, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, κατά την οποία είπε πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.

Η ανακοίνωση του Παρισιού δεν διευκρινίζει συγκεκριμένα το είδος της στήριξης που ζητά η Γαλλία. Το άρθρο 42.7 αναφέρει: «Σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στην επικράτεια ενός κράτους μέλους, τα υπόλοιπα μέλη οφείλουν συνδρομή και υποστήριξη κατά το σύνολο των δυνατοτήτων τους».

Το άρθρο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής νεότερα για το εάν η Γαλλία θα επιδιώξει ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ -το άρθρο της βορειοατλαντικής συμμαχίας είχε ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν ανέφερε πως «θα δούμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε». Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει τη Γαλλία για την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος προσήλθε υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. «’Εχουμε μία νέα κατάσταση στην Ευρώπη, πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας» είπε ο Π.Καμμένος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου