ΔΙΕΘΝΗ

Υπό γερμανική παρακολούθηση και ο Γάλλος ΥΠΕΞ

υπό-γερμανική-παρακολούθηση-και-ο-γάλ-238844

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας είχε παρακολουθήσει τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μετέδωσε σήμερα ο γερμανικός δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός RBB.

“Ο Λοράν Φαμπιούς παρακολουθείτο από την BND”, μετέδωσε ο σταθμός χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του. Ο ίδιος ανέφερε επίσης μεταξύ των στόχων των παρακολουθήσεων των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την Unicef, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το FBI, το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Voice of America, “πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η εταιρεία εξοπλισμών Lockheed στις ΗΠΑ”, αλλά και έναν Γερμανό διπλωμάτη, κατά παραβίαση πιθανώς του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει τους Γερμανούς πολίτες και δεν επιτρέπει την παρακολούθησή τους.

Σχετικά με τον Γερμανό διπλωμάτη, ο RBB διευκρίνισε, χωρίς και πάλι να κατονομάζει τις πηγές του, ότι η BND είχε παρακολουθήσει τον Χάνσγεργκ Χάμπερ, ο οποίος ήταν από το 2008 ως το 2011 επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία και ως εκ τούτου υψηλόβαθμος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Ο Χάμπερ είναι τώρα επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην Τουρκία και έχει παντρευτεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η BND δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, αλλά αναμένεται ότι εντός της ημέρας θα υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Τους τελευταίους μήνες άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας είχαν κατασκοπεύσει συμμαχικές χώρες για λογαριασμό της αμερικανικής αντίστοιχής τους, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, αλλά και των ιδίων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η BND κατηγορήθηκε κυρίως ότι είχε παρακολουθήσει για λογαριασμό της NSA αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, της γαλλικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου αναφέρθηκε σε έναν κατάλογο 900 σελίδων με “επιλογείς” (τηλεφωνικούς αριθμούς, emails, διευθύνσεις IP) που χρησιμοποιούνταν από την BND, στον οποίο είχαν πρόσβαση Γερμανοί βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης αυτής με τις παρακολουθήσεις.

“Η εξέταση των επιλογέων της BND θα διαρκέσει ακόμη μήνες προκειμένου να διευκρινιστεί γιατί, πότε και πόσο καιρό, χρησιμοποιούνταν οι επιλογείς και ποιος παρακολουθείτο λεπτομερώς”, πρόσθεσε ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Το φθινόπωρο του 2013 οι πληροφορίες ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ είχαν προκαλέσει μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.

Υπεύθυνη για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας είναι η καγκελαρία, γεγονός που την φέρνει σε ιδιαίτερα άβολη θέση, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο και προσθέτει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στα τέλη του Οκτωβρίου για έναν ενισχυμένο έλεγχο των υπηρεσιών Πληροφοριών της, όπως και της συνεργασίας ανάμεσα στην BND και την NSA.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου