ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Σύλληψη δημοσιογράφου που αποκάλυψε φαινόμενα διαφθοράς

κένυα-σύλληψη-δημοσιογράφου-που-αποκ-239665

Ένας Κενυάτης δημοσιογράφος, που έγραψε ένα άρθρο για ύποπτες πληρωμές από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας του, συνελήφθη και παρέμεινε υπό κράτηση για αρκετές ώρες την Τρίτη, υφιστάμενος πιέσεις να αποκαλύψει τις πηγές του, πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος το βράδυ.

«Ο αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος της Daily Nation Τζον Ενγκιράτσου συνελήφθη στο κοινοβούλιο στο Ναϊρόμπι διότι έγραψε για τις αγορές που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών», ανέφερε η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Απελευθερώθηκε από την έδρα της διεύθυνσης ποινικών ερευνών αφού έδωσε κατάθεση παρόντων των δικηγόρων του», προστίθεται στο δημοσίευμα της Daily Nation, χωρίς να διευκρινίζεται το περιεχόμενο της κατάθεσης.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο δημοσιογράφος είπε σε συναδέλφους του ότι δέχθηκε πιέσεις να συντάξει ένα έγγραφο στο οποίο θα αποκάλυπτε την πηγή της πληροφόρησής του, κάτι το οποίο αρνήθηκε να κάνει.

Λίγο μετά τη σύλληψή του ο υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Ενκαϊσέρι δήλωσε στον Τύπο ότι ο δημοσιογράφος επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος μόλις αποκάλυπτε «τις πηγές του».

Σύμφωνα με τη Daily Nation, το άρθρο του Ενγκιράτσου έχει βασιστεί σε πρακτικά της Επιτροπής Δημοσιονομικών Υποθέσεων της κενυατικής Βουλής.

«Οφείλει να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών του, διότι είναι ψευδείς», υποστήριξε ο Ενκαϊσέρι. «Αυτή η κουλτούρα ορισμένων που λένε ό,τι να ’ναι χωρίς να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους πρέπει να λάβει τέλος», πρόσθεσε.

Στο άρθρο του, ο δημοσιογράφος, επικαλέστηκε μια επιστολή του γενικού ελεγκτή των δημοσίων δαπανών, που διαβάστηκε στην Επιτροπή και απαιτούσε από το υπουργείο Εσωτερικών να προσκομίσει δικαιολογητικά και παραστατικά για αγορές όπλων και οχημάτων, καθώς και δαπάνες για επισκευές ελικοπτέρων, συνολικής αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων σίλινγκ (ή περίπου 34 εκατ. ευρώ).

Το υπουργείο Εσωτερικών κατήγγειλε από τη δική του πλευρά μια «εκστρατεία με στόχο την καταστροφή της κυβέρνησης», με «πρόφαση καταγγελίες εναντίον της διαφθοράς», που όμως «παίρνει όλο και περισσότερο τη μορφή μιας οικονομικής δολιοφθοράς».

Από τη δική του πλευρά το Κενυατικό Συμβούλιο των Μέσων Ενημέρωσης, ένα όργανο εποπτείας του Τύπου, «καταδίκασε τη σύλληψη του Τζον Ενγκιράτσου», η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί πλήγμα εναντίον «της ελευθερίας του Τύπου».

Η Ένωση Συντακτών της Κένυας κατήγγειλε από τη δική της πλευρά μια ακόμη «θλιβερή ημέρα για τα μέσα ενημέρωσης», τη «συνέχιση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και των παραβιάσεων του Συντάγματος από την [σημερινή] κυβέρνηση».

Η κενυατική Βουλή ενέκρινε στα μέσα του Οκτωβρίου έναν νόμο – για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία – ο οποίος προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών σε δημοσιογράφους που «δυσφημίζουν» το κοινοβούλιο.

Στα τέλη του 2013, η κυβέρνηση της Κένυας είχε ήδη προωθήσει και το κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει νόμους που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου. Εναντίον τους έχουν γίνει προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Κένυα καταλαμβάνει την 100ή θέση, επί συνόλου 180 χωρών, στην κατάταξη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) για την ελευθερία του Τύπου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου