ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη εναντίον της Δύσης

διαδηλώσεις-στην-τεχεράνη-εναντίον-τ-248809

Χιλιάδες Ιρανοί έκαναν πορεία στην Τεχεράνη, στον ετήσιο εορτασμό της επετείου της Κρίσης των Ομήρων του 1979, με τους σκληροπυρηνικούς να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στις προσπάθειες «διείσδυσης» της Δύσης στη χώρα, μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας νωρίτερα φέτος.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην ερειπωμένη αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», προειδοποιώντας τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, «να μην εμπιστεύεται τους Αμερικάνους».

Κάποιοι από τους διαδηλωτές έσερναν ένα φέρετρο με το όνομα του «Ομπάμα», ενώ άλλοι κρατούσαν μπαλόνια με το σχήμα των βαλλιστικών πυραύλων τελευταίας τεχνολογίας του Ιράν, οι οποίοι δοκιμάστηκαν τον Οκτώβριο κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ.

«Είχαμε καταφέρει να καταλάβουμε την αμερικανική πρεσβεία τα πρώτα χρόνια της επανάστασης, αλλά υπάρχουν ακόμη άντρα κατασκόπων στις εφημερίδες μας», είπε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ο σκληροπυρηνικός Ιρανός βουλευτής Χαμίντ Ρασαεΐ, που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Ενώ ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Δύση μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι υποστηρικτές του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χρησιμοποίησαν τις πορείες για την επέτειο σε όλη τη χώρα για να διατρανώσουν ότι η ιστορική συμφωνία δεν πρέπει να οδηγήσει σε επαναπροσέγγιση της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον.

Η διαμάχη μεταξύ του Ροχανί και των σκληροπυρηνικών φάνηκε πως κλιμακώνεται σήμερα, έπειτα από την σύλληψη τουλάχιστον δύο δημοσιογράφων πριν από δύο μέρες, σε συνέχεια μιας σειράς συλλήψεων και κρατήσεων αντικαθεστωτικών συγγραφέων και καλλιτεχνών.

«Δεν πρέπει να συλλαμβάνουμε ανθρώπους χωρίς αιτία, να στήνουμε κατηγορητήρια εναντίον τους και να ισχυριζόμαστε ότι αποτελούν μέλος δικτύου διείσδυσης», είπε ο Ροχανί στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν πρόσφατα έναν άνδρα αμερικανολιβανέζικης καταγωγής με την κατηγορία ότι έχει σχέσεις με τον στρατό των ΗΠΑ και έναν αμερικανοϊρανό επιχειρηματία, όταν αυτός επισκέφτηκε την οικογένεια του στο Ιράν.

«Οι χώρες της Δύσης, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράν μετά την πυρηνική συμφωνία για να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τεχεράνη και να παρεισφρήσουν στην χώρα», ανέφερε την Τρίτη η διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης.

Ένα στέλεχος της υπηρεσίας Πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε χθες πως οι συλλήψεις αγνώστου αριθμού δημοσιογράφων και ακτιβιστών με διαδικτυακή δραστηριότητα αποτελούν μέρος μιας επιχείρησης για την εξάρθρωσης «ενός δικτύου διείσδυσης που συνδέεται με χώρες της Δύσης».

«Προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα των ΗΠΑ (στο Ιράν) και να προετοιμάσουν την κοινωνία για την επίσημη παρουσία Αμερικανών στο Ιράν… Αυτή η διαδικασία σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες», δήλωσε το στέλεχος αυτό στην κρατική τηλεόραση.

Εξάλλου σήμερα ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ανώτατος σύμβουλος του Χαμενεΐ, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, έπειτα από συνάντηση του με τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φάιζαλ Μέκνταντ στην Τεχεράνη, πως «το Ιράν δεν συνεργαστεί ούτε άμεσα ούτε έμμεσα με τις ΗΠΑ» στην «μάχη ενάντια στους τρομοκράτες στην Συρία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου