ΔΙΕΘΝΗ

Το Μεξικό έρχεται πιο κοντά στην αποποινικοποίηση της μαριχουάνας

το-μεξικό-έρχεται-πιο-κοντά-στην-αποπο-249816

Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού ανοίγει το δρόμο που μπορεί να καταλήξει στην αποποινικοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Αν και η απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο ασχολήθηκε με μία συγκεκριμένη υπόθεση, δεν νομιμοποιεί αυτόματα τη μαριχουάνα τουλάχιστον προς το παρόν, η απόφαση έχει από μόνη της ειδικό βάρος σε μία χώρα με τεράστιο πρόβλημα στα δίκτυα ναρκωτικών όπως το Μεξικό.

Το Δικαστήριο ασχολήθηκε με υπόθεση τεσσάρων ατόμων που καλλιεργούσαν μαριχουάνα για προσωπική χρήση, κρίνοντας πως η καλλιέργεια δεν μπορούσε να τους απαγορευτεί. Η καλλιέργεια και η προσωπική χρήση, έκρινε με πλειοψηφία 4-1 των μελών του το Δικαστήριο, καλύπτεται από τη συνταγματική πρόβλεψη για «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας».

Στην παρούσα φάση, η απόφαση καλύπτει μόνο τους συγκεκριμένους ενάγοντες και δεν συνιστά αυτόματα νομοθέτηση. Εάν ακολουθήσουν όμως ανάλογες αποφάσεις, θα μπορεί να δημιουργηθεί δεδικασμένο.

«Κανείς δεν λέει πως η μαριχουάνα δεν είναι επιβλαβής. Είναι ναρκωτικό, και ώς τέτοιο, προκαλεί ζημιά» ανέφερε το μέλος του Δικαστηρίου Αρτούρο Ζαλντιβάρ, εξηγώντας πως αυτό που επιλύει η απόφαση του Δικαστηρίου «είναι η απόλυτη απαγόρευση ως μη αναλογικό μέτρο».

Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει επίσης και τα σχετικά νομοθετικά μέτρα που προετοιμάζονται στο μεξικανό Κογκρέσο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου