ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Διαδήλωση των MSF ενάντια στους βομβαρδισμούς νοσοκομείων

ελβετία-διαδήλωση-των-msf-ενάντια-στους-251858

Μέλη του προσωπικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) διαδήλωσαν την Τρίτη σε ένα πάρκο στη Γενεύη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον νοσοκομείων, αλλά και για να αποτίσουν φόρο τιμής στους συναδέλφους τους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο της Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν, σε έναν αμερικανικό βομβαρδισμό.

«Σταματήστε τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων», φώναζαν οι περίπου 250 άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδήλωση αυτή.

Η πρόεδρος αυτής της ΜΚΟ, η Τζοάν Λιου, επανέλαβε στη διαδήλωσε ότι απαιτείται να δοθεί μια λεπτομερής εξήγηση όσων συνέβησαν την 3η Οκτωβρίου στην επίθεση εναντίον του νοσοκομείου των MSF στην Κουντούζ, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προληφθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

«Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσει να δίνεται προσοχή σε αυτό το θέμα διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μετατραπεί σε αυτό που αποκαλώ ξεχασμένες υποθέσεις, δηλαδή η στοχοποίηση αμάχων θα μετατραπεί σε ένα μη-γεγονός», κάτι κοινότοπο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται για ένα μη-γεγονός», συνέχισε. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν στρέφονται «εναντίον του ενός ή του άλλου κράτους», υπογράμμισε, αλλά θέλουν «την εξασφάλιση ενός περιθωρίου για ιατρική ανθρωπιστική δράση μέσα στο χάος των πολέμων», εξήγησε κατόπιν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε αυτό το στάδιο θέλουμε να πληροφορηθούμε τι συνέβη και γιατί συνέβη (…). Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η επανάληψη» ενός τέτοιου συμβάντος, επέμεινε η πρόεδρος των MSF.

Κρατώντας 13 φορεία, σε καθένα από τα οποία ήταν ζωγραφισμένος ένας στόχος – σε ένδειξη τιμής στα δεκατρία μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έχασαν τη ζωή τους στην Κουντούζ – οι διαδηλωτές, αρκετοί με λευκές ιατρικές μπλούζες, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες», ή «αφήστε τους γιατρούς να εργαστούν».

Συνολικά τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στον αμερικανικό βομβαρδισμό, τον οποίο σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ζήτησαν οι αφγανικές αρχές.

Σύμφωνα με την Τζοάν Λιου, το αίτημα της οργάνωσης να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα στο πλαίσιο των Συμβάσεων της Γενεύης έχει εξασφαλίσει ελάχιστη στήριξη μέχρι σήμερα, ενώ η οργάνωση δεν έχει καμιά πληροφόρηση για τις τρεις παράλληλες έρευνες για το συμβάν (την αμερικανική, την αφγανική και αυτή του NATO).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει παραδεχθεί δημόσια ότι ο βομβαρδισμός ήταν λάθος.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) Ιβ Ντακόρ και ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου (MdM), Ναγκό Ιμπέρ, υπενθύμισαν από τη δική τους πλευρά την υποχρέωση να προστατεύονται οι ιατρικές εγκαταστάσεις σε εμπόλεμες χώρες, από τη Συρία ως το Αφγανιστάν, από την Υεμένη ως το Σουδάν, από τη Σομαλία ως το Ιράκ.

Την 27η Οκτωβρίου το νοσοκομείο της Χάινταν στην Υεμένη, με την υποστήριξη των MSF, επίσης βομβαρδίστηκε.

Το Σάββατο στη Γενεύη ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απηύθυναν κοινή έκκληση για την προστασία των αμάχων και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, υποχρεώσεις που παραβιάζονται καθημερινά από τους αντιμαχόμενους σε διεθνές επίπεδο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου