ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιβύη απειλεί ότι θα στείλει στην Ευρώπη καράβια με μετανάστες

η-λιβύη-απειλεί-ότι-θα-στείλει-στην-ευρ-253024

Η μια από τις δύο «κυβερνητικές ομάδες» της Λιβύης απειλεί «να ανοίξει τις παραλίες» της χώρας και να στείλει κύματα προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη αν η ευρωπαϊκή κοινότητα αρνηθεί να την αναγνωρίσει επίσημα.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (GNC) δήλωσε ότι η «κυβέρνησή» του εξετάζει πρόταση για «να νοικιάσει πλοία και να εξαποστείλει με αυτά στην Ευρώπη» Αφρικανούς και Ασιάτες οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στη Λιβύη και παραμένουν στα παράλια της. «Προστατεύουμε τις πύλες της Ευρώπης αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να μη μας αναγνωρίζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε: «Γιατί, λοιπόν, να σταματούμε εδώ (στη Λιβύη) τους μετανάστες;»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν το Κογκρέσο, το οποίο με έδρα την Τρίπολη, ελέγχει το δυτικό τμήμα της χώρας, αλλά έχουν αναγνωρίσει την Βουλή των Αντιπροσώπων, που εδρεύει στο Τομπροούκ, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου υπενθύμισε ότι ο Μουχαμάρ Κανταφι το 2010 είχε εξασφαλίσει βοήθεια εκ μέρους της ΕΕ όταν απείλησε ότι “θα αφήσει να γίνει μαύρη η Ευρώπη”. Ο Κανταφι, τόνισε ο εκπρόσωπος, “απείλησε την Ευρώπη και την ανάγκασε να γονατίσει. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι εμείς (στη Λιβύη) σας προστατεύουμε. Αλλά αυτή η ανοησία, αυτή η τρέλα δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ξοδεύουμε χρήματα χωρίς αντίκρισμα για μας”.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου