ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Η μοναξιά της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ

spiegel-η-μοναξιά-της-καγκελαρίου-ανγκελα-μέ-253066

«Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θεωρείτο ότι είναι η πιο ισχυρή πολιτικός στην Ευρώπη. Αλλά τώρα, η προσέγγισή της στην κρίση των προσφύγων την έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής στο εσωτερικό και στις Βρυξέλλες. Μπορεί να επιβιώσει;» αναρωτιέται το Spiegel. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:

«Η Μέρκελ εξακολουθεί να υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στο δικό της κόμμα. Αλλά κάθε μέρα που χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα προς την Γερμανία, η βεβαιότητα ότι η υποστήριξη αυτή είναι βιώσιμη διαβρώνεται όλο και περισσότερο. Τώρα, γερμανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται φωναχτά αν η καγκελάριος θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα πριν από τα Χριστούγεννα, ή λίγο αργότερα. «Το τέλος της εποχής Μέρκελ είναι στον ορίζοντα» έγραψε η εφημερίδα Financial Times την περασμένη εβδομάδα.

Η ιστορική απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες από την Ουγγαρία ήταν ηθικά ακαταμάχητη. Αλλά πολιτικά, την έχει βάλει σε αμυντική θέση. Προκειμένου να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, είναι εξαρτημένη από την βοήθεια πρώην αντιπάλων, όπως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η πραγματική κυβερνήτης της Ευρώπης, η οποία επέβαλε πολιτικές λιτότητας σε ολόκληρη την ήπειρο, πρέπει τώρα να παρακαλέσει για βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων, λένε χαιρέκακα κάποιοι στις Βρυξέλλες.

Πράγματι, έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι η επιρροή της Μέρκελ στην ΕΕ φθίνει όπως ακριβώς εξατμίζεται η υποστήριξή της μέσα στη Γερμανία. Οι μετοχές της καγκελαρίου έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των υποστηρικτών του Κόμματος των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών. Αλλά ο πυρήνας των δικών της κεντροδεξιών ψηφοφόρων φοβάται ότι η υποδοχή τόσων προσφύγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παράλληλη κοινωνία μουσουλμάνων στη χώρα.

Γερμανοί πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι πολιτικές ασύλου της Μέρκελ θα μπορούσαν να προσφέρουν μια τονωτική ένεση για την δεξιά πτέρυγα των λαϊκιστών στη χώρα. Ένα μέλος της κυβέρνησής της προειδοποιεί ότι η στάση της Μέρκελ σχετικά με τους μετανάστες είναι ένα «πρόγραμμα ενίσχυσης για την AFD», μια αναφορά στο αντι-μεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία. Το κόμμα αυτό, το οποίο έλαβε 4,7% των ψήφων στις τελευταίες γενικές εκλογές στη Γερμανία εμφανίζεται τώρα με 8% στις δημοσκοπήσεις.

Αλλά παρά τις αντιδράσεις η Μέρκελ έχει παραμείνει μέχρι στιγμής αμετακίνητη στις πεποιθήσεις της. Αρνείται να ορίσει έναν μέγιστο αριθμό προσφύγων που μπορεί να δεχθεί η Γερμανία, και αρνείται να εξετάσει την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα.

Η Μέρκελ πιστεύει ότι είναι αδύνατο για την Γερμανία να κλείσει τα σύνορά της. Γι ’αυτήν, η ανέγερση ενός φράχτη δεν θα είναι μόνο αναποτελεσματική, αλλά θα αποτελέσει και το τέλος της ευρωπαϊκής ιδέας. Εχοντας μεγαλώσει στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, προέρχεται από μια χώρα που είχε αποκοπεί με τείχη και συρματοπλέγματα – και δεν θέλει να ξαναζήσει την εμπειρία».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου