ΔΙΕΘΝΗ

Έφεση από τους εισαγγελείς για την αποφυλάκιση Πιστόριους

έφεση-από-τους-εισαγγελείς-για-την-απο-253306

Νοτιοαφρικανοί εισαγγελείς ξεκίνησαν πριν από λίγο ενώπιον του εφετείου την αγόρευσή τους με στόχο τη μετατροπή της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του Όσκαρ Πιστόριους από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο παραολυμπιονίκης, ο οποίος την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, σκότωσε μέσα στο σπίτι του τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ έχει καταδικαστεί σε πενταετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, σχεδόν έπειτα από ένα χρόνο παραμονής του στη φυλακή, αποφυλακίστηκε με αναστολή και θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ΄οίκον περιορισμό στο πολυτελές σπίτι του θείου του σε ένα πλούσιο προάστιο της πρωτεύουσας Πρετόρια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο αθλητής αποφυλακίστηκε με βάση τον νοτιοαφρικανικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και θεωρούνται ακίνδυνοι μπορούν να εκτίουν μόνο το ένα έκτο της ποινής τους.

Στη διάρκεια της δίκης, η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να πείσει την δικαστή Τοκοζίλε Μασίπα για την πρόθεση του Πιστόριους να σκοτώσει τη σύντροφό του όταν πυροβόλησε έξω από το μπάνιο του σπιτιού του, όπου βρισκόταν εκείνη κλειδωμένη. Αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι φόνος, επειδή ο Πιστόριους όφειλε να γνωρίζει πως το πρόσωπο που βρισκόταν κλειδωμένο πίσω από την πόρτα του μπάνιου μπορούσε να σκοτωθεί.

Η εισαγγελία θα υποστηρίξει ότι η δικαστής παρερμήνευσε τμήματα του νόμου. Μία καταδίκη για φόνο προβλέπει κατώτερη ποινή κάθειρξης τα 15 χρόνια.

Την έφεση θα εξετάσουν πέντε δικαστές, οι οποίοι είτε θα την απορρίψουν, είτε θα ζητήσουν τη διεξαγωγή νέας δίκης ή θα καταδικάσουν οι ίδιοι τον Πιστόριους για φόνο, εκτιμούν νομικοί.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου