ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Χαμηλή η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών

αίγυπτος-χαμηλή-η-συμμετοχή-στον-δεύτ-257471

Ο δεύτερος γύρος της πρώτης φάσης των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο, που διεξήχθη την Τρίτη και την Τετάρτη στις μισές επαρχίες της χώρας, σημαδεύτηκε από ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής (21,7%), καθώς το αποτέλεσμα θεωρείται πως έχει κριθεί εκ των προτέρων υπέρ του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Αϊμάν Αμπάς ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι «το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 21,71%» στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ότι δηλαδή έλαβαν μέρος στη διαδικασία λίγοι περισσότεροι από 5,5 εκατ. εκλογείς από τους 25,5 εκατ. εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους στις 14 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου.

Οι άλλες μισές επαρχίες της Αιγύπτου θα ψηφίσουν επίσης σε δύο γύρους, την 22η και την 23η Νοεμβρίου και την 1η και τη 2η Δεκεμβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είχε κριθεί ουσιαστικά πριν ανοίξουν καν οι κάλπες και ότι το κοινοβούλιο των 596 μελών δεν θα αποτελεί παρά ένα σώμα που απλά θα επικυρώνει τις αποφάσεις του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του πρώην αρχηγού του στρατού ο οποίος εξαπέλυσε ένα κύμα καταστολής κάθε διαφωνίας αφότου ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.

Το ποσοστό 21,7% φαντάζει ιδιαίτερα χαμηλό συγκρινόμενο με το 62% που καταγραφόταν το 2011, στις εκλογές στις οποίες είχε επικρατήσει το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων—που σήμερα είναι εκτός νόμου αφού οι αρχές στο Κάιρο χαρακτήρισαν την αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση».

Εκείνη η εκλογική διαδικασία είχε διεξαχθεί μόλις τέσσερις μήνες μετά τη λαϊκή εξέγερση που είχε αναγκάσει τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί κι είχε σημαδευτεί από έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό, ενώ στις φετινές βουλευτικές καταγράφεται κλίμα αδιαφορίας.

Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας (18η-19η Οκτωβρίου), η συμμετοχή δεν είχε ανέλθει παρά στο 26,5%.

Με πάνω από 1.400 διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μόρσι να χάνουν τη ζωή τους, 15.000 και πλέον μέλη και συμπαθούντες των Αδελφών Μουσουλμάνων να φυλακίζονται και εκατοντάδες να καταδικάζονται σε θάνατο σε ομαδικές δίκες με συνοπτικές διαδικασίας, ο Σίσι εξάλειψε, όπως είχε υποσχεθεί, την ισλαμιστική αντιπολίτευση.

Κατόπιν στράφηκε εναντίον της λαϊκής και φιλελεύθερης αντιπολίτευσης και οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις ηγετών της εξέγερσης του 2011.

Η πλειονότητα των Αιγυπτίων μολαταύτα συνεχίζει—κατά πολλές δημοσκοπήσεις—να θεωρεί τον Σίσι έναν ισχυρό άνδρα που είναι σε θέση να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να στήσει ξανά την παραλυμένη οικονομία στα πόδια της, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο νέο κοινοβούλιο θα εκλεγούν 448 μέλη απευθείας και 120 με λίστα, βάσει ενός περίπλοκου εκλογικού συστήματος. Οι 273 βουλευτές θα αναδειχθούν στον πρώτο γύρο, εκ των οποίων οι 213 από μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι 60 με λίστα.

Αυτές οι 60 έδρες αναμένεται να καταληφθούν όλες από τον συνασπισμό «Στο όνομα της Αιγύπτου», που δεν κρύβει την υποστήριξή του στον Σίσι και στον οποίο συμμετέχουν πρώην στελέχη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΕΔΚ, έχει διαλυθεί) του Μουμπάρακ.

Καθώς ειδικοί προβλέπουν την επάνοδο στην εξουσία ανθρώπων του Μουμπάρακ, η ανεξάρτητη εφημερίδα αλ Μάσρι αλ Γιουμ ανέφερε χθες Παρασκευή ότι 84 βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην πρώτη φάση των εκλογών είναι πρώην στελέχη του ΕΔΚ, που είτε έθεσαν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι ή έχουν ενταχθεί σε νέα κόμματα.

Το κεντροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων Αιγυπτίων, που έχει ιδρύσει ο πολυεκατομμυριούχος κόπτης Ναγκίμπ Σαουίρις, εμφανίζεται επίσης ενισχυμένο, καθώς εξέλεξε 41 βουλευτές στην πρώτη φάση της διαδικασίας.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου