ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Αναβολή του νόμου για τις υπερεξουσίες του στρατού στο μεταναστευτικό

σλοβενία-αναβολή-του-νόμου-για-τις-υπε-261887

Σλοβένοι φοιτητές, που αντιτίθεται στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του στρατού με σκοπό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η εισροή προσφύγων στη χώρα, κατάφεραν να αναβληθεί η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και ζητούν να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αφότου ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ο νόμος που εισήγαγε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση, ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός Radio Student συγκέντρωσε 3.000 υπογραφές εναντίον του.

Χρειάζονταν 2.500 υπογραφές για να αναβληθεί η εφαρμογή του.

“Οι πρόσφυγες είναι το πρόσχημα για τη στρατιωτικοποίηση της χώρας και της κοινωνίας” καταγγέλλουν οι φοιτητές που είχαν την πρωτοβουλία αυτή.

Ο σταθμός έχει τώρα στη διάθεσή του έναν μήνα για να συγκεντρώσει τις 40.000 υπογραφές που απαιτούνται ώστε να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μπόστιαν Σέφιτς είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί πρόβλημα προς το παρόν όμως θα μπορούσε να γίνει “αν επιδεινωθεί η κατάσταση” όσον αφορά τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης.

Την περασμένη Τετάρτη οι Σλοβένοι βουλευτές ενέκριναν τον νόμο που αυξάνει τις αρμοδιότητες του στρατού και προβλέπει ότι στρατιώτες θα βοηθούν τους αστυνομικούς κατά μήκος των συνόρων με την Κροατία.

Θα έχουν μεταξύ άλλων το δικαίωμα να περιπολούν μαζί με αστυνομικούς, να συλλαμβάνουν τους μετανάστες ή να επαναπροωθούν πολίτες προς τη ζώνη της μεθορίου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου