ΔΙΕΘΝΗ

Αντεπίθεση του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας

αντεπίθεση-του-ισλαμικού-κράτους-στα-263570

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προωθήθηκαν σήμερα μέχρι την περιφέρεια μιας πόλης-κλειδί που θεωρείται προπύργιο του συριακού καθεστώτος στα βόρεια της Συρίας, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι άνδρες του ΙΚ διείσδυσαν στα βορειοανατολικά προάστια της Σαφίρεχ, μιας πόλης που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Χαλεπιού.

“Το ΙΚ έσπασε τις αμυντικές γραμμές του καθεστώτος στη Σαφίρεχ, ένα από τα σημαντικότερα στρατιωτικά προπύργια του καθεστώτος στη νότια επαρχία του Χαλεπιού”, είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το συριακό καθεστώς ελέγχει πολλές μεγάλες αποθήκες όπλων εντός της πόλης αυτής. Το ΙΚ και οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με μεγάλη σφοδρότητα στα περίχωρα της Σαφίρεχ.

Οι τζιχαντιστές, με ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, υποστηρίζουν επίσης ότι “οι πρώτες γραμμές άμυνας του καθεστώτος έπεσαν” και ότι έχουν καταλάβει πολλές συνοικίες εντός της πόλης.

Μια στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός απώλεσε τον έλεγχο ορισμένων τομέων “μετά την επίθεση του Ντάες” (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους).

Η επαρχία του Χαλεπιού ελέγχεται σχεδόν πλήρως από το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και τους ισλαμιστές συμμάχους του. Πρόσφατα, οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος επιχείρησαν να ανακτήσουν ορισμένους τομείς και έσπασαν την πολιορκία που είχε επιβάλει το ΙΚ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κουέιρες, στα δυτικά της επαρχίας αυτής.

Όμως η επίθεση στη Σαφίρεχ “έθεσε το καθεστώς στην άμυνα, ενώ είχε περάσει στην επίθεση”, υπογράμμισε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το 2012 το αμερικανικό Κογκρέσο έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες νευροτοξικά αέρια και αέρια μουστάρδας παράγονταν στη Σαφίρεχ και σε άλλες περιοχές της Συρίας. Μετά την επίθεση με χημικά στην Ανατολική Γούτα, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τον Αύγουστο του 2013, η Δαμασκός δέχτηκε να δηλώσει όλα τα χημικά όπλα που διέθετε και να τα παραδώσει για να καταστραφούν.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου