ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Υόρκη: «Οι αρουραίοι έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν την πόλη»

νέα-υόρκη-οι-αρουραίοι-έχουν-αρχίσει-267951
Στο σύνολο-ρεκόρ των 24.000 τηλεφωνημάτων στην ειδική γραμμή 311 της πόλης έχουν ανέλθει τα παράπονα των πολιτών για τους αρουραίους της Νέας Υόρκης.

«Οι αρουραίοι έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν την πόλη» είπε ο ελεγκτής της Πόλης της Νέας Υόρκης Σκοτ Στρίνγκερ στο Reuters. «Είμαι δια βίου Νεοϋορκέζος και δεν έχω δει ποτέ τέτοιο πράγμα… Τους βλέπω όταν επιστρέφω στο σπίτι, στέκονται όρθιοι, σαν να μου λένε, Καλημέρα, κύριε Ελεγκτή».

Η πόλη είχε λάβει 19.321 τηλεφωνήματα για αρουραίους το 2013, 20.545 το 2014, και 24.375 έως την Τετάρτη για το 2015, είπε η εκπρόσωπος του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο, Νάταλι Γκριμπόσκας, και αυτά αφορούν μόνο αρουραίους που έχουν θεαθεί υπέργεια, όχι στον υπόγειο, όπου αναλαμβάνει η υπηρεσία μεταφορικών μέσων της πόλης.

Μια ειδικός στο τμήμα υγιειονομικού της πόλης, η Κάρολιν Μπράγκντον, είπε ότι η αύξηση οφείλεται εν μέρει σε μια νέα εφαρμογή του αριθμού 311 για κινητά, που έχει ενεργοποιηθεί από το 2014, κάνοντάς το πιο εύκολο στον κόσμο να ειδοποιήσει ότι είδε κάποιον αρουραίο. «Οταν εγκαινιάζεις ένα νέο μέσον για παράπονα, βλέπεις αυξητικές τάσεις [παραπόνων]» είπε, προσθέτοντας ότι «90% της αύξησης των παραπόνων οφείλεται στην εφαρμογή».

Ο Στρίνγκερ το διέψευσε, λέγοντας ότι «αυτό είναι εντελώς αναληθές» καθώς το θέμα είναι «ότι το τμήμα υγιειονομικού της πόλης δεν ασχολείται».

Σύμφωνα με την Μπράγκντον, η πόλη θα ξοδέψει 2,9 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καταστροφή των σημείων συλλογής αρουραίων σε πάρκα, υπόγειους σιδηρόδρομους και υπονόμους, ενώ από την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι τώρα έχει φανεί ότι μπορεί να εξοντωθεί το 80-90% ενός πληθυσμού αρουραίων.

Ενώ η πόλη ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπολογίσει τον πιθανό αριθμό αρουραίων, μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, υπολόγισε ότι υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια, πολύ λιγότεροι από τον αριθμό των 8 εκατομμυρίων που υπολογίζονταν παλιότερα και που αντιστοιχούσε φαινομενικά σε έναν αρουραίο για κάθε κάτοικο της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου