ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυση κατά της Μέρκελ για «εμπορία ανθρώπων» κατέθεσε το ακροδεξιό AfD

μήνυση-κατά-της-μέρκελ-για-εμπορία-αν-286262

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland, AfD), κατέθεσε μήνυση σε βάρος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγορεί για «εμπορία ανθρώπων» επειδή άνοιξε της πύλες της χώρας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

«Η κυρία Μέρκελ παραβιάζει με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων το άρθρο 96 (του ποινικού κώδικα περί εμπορίας ανθρώπων) το οποίο προβλέπει ποινή πέντε ετών φυλάκισης ή πρόστιμο» ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του κόμματος, ο Κρίστιαν Λουτ.

«Ελπίζουμε ότι η μήνυση αυτή θα καταλήξει κάπου, όμως θέλουμε επίσης να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η κυρία Μέρκελ παραβιάζει τη γερμανική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία» υπογράμμισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσω της πρωτοβουλίας του κόμματος οι πολίτες «θα θέσουν το ερώτημα αν η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι προς το συμφέρον τους».

Η μήνυση κατατέθηκε στις εισαγγελικές αρχές του Βερολίνου.

«Η Άνγκελα Μέρκελ λειτούργησε ως λαθρέμπορος» είπε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας στην ενέργεια του κόμματος, τόνισε ότι η Γερμανία είναι μια χώρα δικαίου και ότι οι πολίτες της είναι ελεύθεροι να καταθέτουν μηνύσεις εφόσον το θεωρούν σωστό.

Τον περασμένο μήνα η Μέρκελ δήλωσε ότι οι αιτούντες άσυλο είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία, αποτρέποντας μια ανθρωπιστική κρίση αφού η Ουγγαρία προσπάθησε να σταματήσει τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία να περάσουν στο έδαφός της από τη Σερβία.

Έκτοτε, ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων έχει φτάσει στη Γερμανία. Τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα, εκμεταλλευόμενα τη δυσαρέσκεια πολλών Γερμανών για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν σημαντικά ενώ η δημοτικότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μειώθηκε.

Το AfD θα συγκέντρωνε ποσοστό 7% (αύξηση δύο μονάδων) αν γίνονταν τώρα βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

Επικρίσεις εναντίον της καγκελαρίου έχουν εκφραστεί ακόμη και από το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ενώ οι Βαυαροί εταίροι της, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σχεδιάζουν «έκτακτα μέτρα» για να σταματήσουν την άφιξη νέων προσφύγων.

Η Βαυαρία απείλησε μάλιστα σήμερα, Παρασκευή, να προσφύγει και αυτή στα δικαστήρια εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Συμφωνήσαμε ότι αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν λάβει σύντομα αποτελεσματικά μέτρα για να περιορίσει τη συνεχή ροή αιτούντων άσυλο […] η Βαυαρία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο» είπε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Γιοάχιμ Χέρμαν, μετά τη συνεδρίαση του τοπικού υπουργικού συμβουλίου στο Μόναχο.

Οι βαυαρικές αρχές δεν υλοποίησαν την απειλή να κλείσουν τα σύνορα με την Αυστρία, όμως ο Χέρμαν υπογράμμισε: «Αν δεν αποκατασταθεί αμέσως ο σεβασμός προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί ορίζονται από (τις συνθήκες) του Δουβλίνου και του Σένγκεν, τότε η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να απωθήσει τους πρόσφυγες στα σύνορα».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου