ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ συνέρχεται με φόντο τη ρωσική δραστηριότητα σε Συρία και Ουκρανία

το-νατο-συνέρχεται-με-φόντο-τη-ρωσική-δ-288697
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την ώρα που οι εντάσεις αυξάνονται με τη Ρωσία, της οποίας η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επέτρεψε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση. Στο τραπέζι αναμένεται επίσης να βρεθεί το ζήτημα της ανατολικής Ευρώπης, με φόντο την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν, την παραμονή της συνεδρίασης, την ισχυρή παρουσία ρωσικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος, και με ένστολους «που φτάνουν σε αριθμούς ένα τάγμα».

Ο πρέσβης τον ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λιουτ ανέφερε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη πως «υπάρχει σημαντική και αυξανόμενη ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, περισσότερα από δέκα πλοία, που είναι πάνω από το σύνηθες».

Στη Συρία, «οι ρωσικές ενισχύσεις της τελευταίας εβδομάδες έχουν μία χερσαία δύναμη σε μέγεθος τάγματος» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως υπάρχει «πυροβολικό, πυραυλικές δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς και δυνατότητες αεράμυνας».

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ρωσία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ να τους χαρακτηρίζει «θεμελιώδες σφάλμα».

Ο συνασπισμός κατά του ΙΚ αναγκάστηκε επίσης να «αλλάξει την πορεία» τουλάχιστον σε ένα από τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία προκειμένου να μην πλησιάζει πολύ κοντά σε ρωσικό αεροπλάνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου πολύ προσεκτικά για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου