ΔΙΕΘΝΗ

Τους έσκισαν τα κοστούμια: Εργαζόμενοι της Air France όρμησαν σε μάνατζερς της εταιρείας

τους-έσκισαν-τα-κοστούμια-εργαζόμενο-291827

Διευθυντικά στελέχη της Air France τράπηκαν σε φυγή τη Δευτέρα, όταν δέχτηκαν την επίθεση εργαζομένων σε συνάντηση σχετικά με μαζικές περικοπές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, οργισμένοι εργαζόμενοι της εταιρείας, με πανώ και σημαίες εισήλθαν στην αίθουσα. Σε εικόνες φαίνεται ο επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων και εργασιακών σχέσεων, Ξαβιέ Μπροσέτα, να δέχεται σπρωξιές, να σκίζεται το πουκάμισό του και να κρέμεται η γραβάτα του από τον λαιμό του, προσπαθώντας να ξεφύγει μέσα από πλήθος εργαζομένων.

Ο Μπροσέτα και ο διευθύνων σύμβουλος της Air France, Φρεντερίκ Γκαζί, παρουσίαζαν ένα δραστικό σχέδιο περικοπών, που έχει χαρακτηριστεί από την εταιρεία «Plan B», αφού απέτυχε να πείσει τους πιλότους της να αποδεχθούν ένα λιγότερο ριζοσπαστικό σχέδιο. Ο Γκαζί είχε βγει ήδη από την αίθουσα πριν την πρόκληση της αναταραχής.

Η μητρική εταιρεία της Air France, KLM, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προβεί σε νομικές ενέργειες για τα βίαια περιστατικά σε βάρος των μάνατζέρ της, που προκλήθηκαν από «βίαια, μεμονωμένα άτομα, τη στιγμή που η διαμαρτυρία των απεργών γινόταν με ηρεμία μέχρι τότε».

Η Air France επιβεβαίωσε τα σχέδια για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας σε βάθος διετίας,ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την κατάργηση πλεονάζοντος προσωπικού, με τη διοίκηση να εκτιμά τον αριθμό τους σε 2.900, το 2016 και το 2017.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αφορούν 300 πιλότους, 900 ιπτάμενους συνοδούς και 1.700 προσωπικό εδάφους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας προβλέπονται αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μείωση των δρομολογίων στο δίκτυο μεγάλων αποστάσεων, όπου οι μισές γραμμές είναι ζημιογόνες: ο στόλος –που σήμερα αριθμεί 107 αεροσκάφη– αναμένεται να μειωθεί κατά 14 αεροσκάφη, πέντε τον επόμενο χρόνο και άλλα εννέα το 2017, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Η Air France προβλέπει επίσης να μειώσει τη συχνότητα των πτήσεών της σε περισσότερες από 20 γραμμές το 2016 και να τερματίσει την επόμενη χρονιά τη σύνδεση με πέντε προορισμούς στην Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου