ΔΙΕΘΝΗ

Μαίνονται οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία – επικρίνουν Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία

μαίνονται-οι-ρωσικές-επιδρομές-στη-συ-293013

Δέκα στόχους στη Συρία έπληξαν οι νέες ρωσικές επιδρομές, με τη Μόσχα να αναφέρει πως στο στόχαστρο μπήκαν θέσεις της ISIS -ενώ η Δύση αφμισβητεί πως οι τζιχαντιστές είναι ο μοναδικός στόχος της ρωσικής επέμβασης. Για επιδρομές στις περιφέρειες της Χομς και της Χαμά, και γύρω από την Ταλμπισέχ -με ομάδες που πρόσκεινται στον FSA- μιλούν οργανώσεις που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος.

Επικριτικές στη ρωσική δραστηριότητα οι κυβερνήσεις Βρετανίας, Γαλλίας και Τουρκίας.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Κυριακή, ρωσικά μαχητικά είχαν προχωρήσει σε 20 εξόδους στη Συρία και έπληξαν «δέκα στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες 24 ώρες».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι επιδρομές έπληξαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών, περιλαμβανομένου και ενός εργοστασίου όπου κατασκευάζονται ζώνες που χρησιμοποιούνται για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Ως αποτέλεσμα των αεροπορικών πληγμάτων μας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, καταφέραμε να διαλύσουμε το σύστημα ελέγχου τους, τις γραμμές εφοδιασμού της τρομοκρατικής οργάνωσης, και προκαλέσαμε επίσης σημαντικές ζημιές στην υποδομή που χρησιμοποιείται για την ετοιμασία πράξεων τρομοκρατίας» ανέφερε το υπουργείο.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος, ανέφερε ότι ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στις επαρχίες της Χομς και της Χαμά, συμπεριλαμβανομένων και θέσεων γύρω από την πόλη Ταλμπισέχ.

Η οργάνωση ανέφερε πως ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες σε νοσοκομείο στην Ταλμπισέχ, και ένας κάτοικος είπε ότι τουλάχιστον πέντε πτώματα εντοπίστηκαν στο δυτικό τμήμα της πόλης.

«Μέχρι τώρα έγιναν επτά ή έξι επιδρομές στην πόλη» δήλωσε ο Αμπντούλ Γκάφαρ αλ Ντουέικ, πρώην δημόσιος υπάλληλος και εθελοντής διασώστης. «Με τα συριακά αεροπλάνα, θα είχαμε μια προειδοποίηση αλλά τώρα εντελώς ξαφνικά το βλέπουμε πάνω από τα κεφάλια μας» είπε.

Πολλές οργανώσεις ανταρτών γύρω από την Ταλμπισέχ επιχειρούν κάτω από την ομπρέλα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και ορισμένες έχουν λάβει στρατιωτική υποστήριξη από χώρες της Δύσης και του Κόλπου που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κάμερον: «Τεράστιο λάθος» οι επιδρομές, Βαλς: «Να χτυπάτε μόνο την ISIS»

Οι επικρίσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις στη ρωσική επέμβαση συνεχίζονται, καθώς η Δύση ανφισβητεί πως στόχοι είναι μόνο οι τζιχαντιστές της ISIS και εν γένει οι ομάδες αντικαθεστωτικών, με ρωσική επιδίωξη την ενίσχυση του Άσαντ.

Αρκετές αναφορές θέλουν τουλάχιστον τμήμα των ρωσικών επιδρομών να έχει σημειωθεί σε περιοχές που η παρουσία της ISIS είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία για την υποστήριξη του Άσαντ.

«Υποστηρίζουν τον χασάπη Άσαντ, που είναι τεράστιο λάθος για εκείνους και για τον κόσμο. Θα κάνει την περιοχή πιο ασταθή» δήλωσε ο Κάμερον στο BBC κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματός του στο Μάντσεστερ.

«Οι περισσότερες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, απ’ ό,τι έχουμε μπορέσει να δούμε μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί σε τμήματα της Συρίας που δεν ελέγχονται από το ISIL (Ισλαμικό Κράτος), αλλά από άλλους αντιπάλους του καθεστώτος» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επανέλαβε πως «η Ρωσία δεν θα πρέπει να κάνει λάθος στους στόχους στη Συρία και να πλήττει άλλες οργανώσεις εκτός το Ισλαμικό Κράτος».

Ως πρώτο όρο ο Βαλς ανέφερε «θα πρέπει να χτυπάμε τους σωστούς στόχους και στην προκειμένη περίπτωση την [ISIS]». «Ο δεύτερος όρος είναι ότι δεν μπορεί κανείς να επιτίθεται στους αμάχους. Και κυρίως, το γνωρίζετε ότι το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ (Αλ Άσαντ) συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά των αμάχων και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» συνέχισε ο Βαλς.

Ο γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του Παρισιού πως τρίτος όρος είναιη έναρξης διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία «χωρίς τον Άσαντ», όπως τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου