ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: ΗΠΑ και Ρωσία ερίζουν μεν για τις επιδρομές, αλλά θα συνεννοηθούν

συρία-ηπα-και-ρωσία-ερίζουν-μεν-για-τις-298486

Ουάσινγκτον και Μόσχα θα ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο για τις «παράλληλες επιχειρήσεις» τους με επιδρομές στη Συρία, ώστε να αποφευχθεί θερμή συνάντηση των δυνάμεών τους, συγκρουόμενες όμως για το ποιους πλήττουν πραγματικά τα χτυπήματα που έχουν ξεκινήσει οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν στον ΟΗΕ το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) στην πρώτη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων μετά την έναρξη των ρωσικών επιδρομών.

Η Μόσχα είχε ξεκινήσει μερικές ώρες νωρίτερα επιδρομές στη Συρία μετά από αίτημα του Μπασάρ αλ Άσαντ για στήριξη, με διακηρυγμένο στόχο τις τρομοκρατικές ομάδες στο συριακό έδαφος. Οι ΗΠΑ, που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν επεκτείνει και στη Συρία τις επιδρομές του συνασπισμού που επιχειρεί εναντίον της ISIS, δυσπιστούν για τους στόχους των ρωσικών επιδρομών -και το Παρίσι, διά του υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι «περιέργως, δεν χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος».

Σε δηλώσεις μετά τη συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ, ο Τζον Κέρι ανέφερε, δίπλα από τον Σεργκέι Λαβρόφ, πως η συνάντηση «ήταν εποικοδομητική, όπως συμφωνούμε και οι δύο».

«Επαναλάβαμε [στη ρωσική πλευρά] τις ανησυχίες που έχουμε για τη φύση των στόχων, το είδος τους και τη σαφήνεια σε σχέση με αυτούς» είπε ο Κέρι. «Ανησυχούμε για το έαν όντως πλήττεται η ISIS» ξεκαθάρισε ο Κέρι.

«Συμφωνήσαμε το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και την Πέμπτη, να υπάρξουν επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο για αποφυγή συγκρούσεων» τόνισε.

«Η οδηγία που έχουμε είναι να διασφαλίσουμε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που πλέον επιχειρούν στη Συρία μετά από αίτημα της συριακής κυβέρνησης, είναι να έρθουν σε πεαφή και να αναπτύξουν διαύλους επικοινωνίας για να αποφευχθούν ατυχή περιστατικά» επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ επίσης σημείωσε, όπως και ο Κέρι, πως οι επαφές θα ξεκινήσουν «πολύ σύντομα».
Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου