ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Σεισμογραφικές έρευνες και στην ξηρά

κύπρος-σεισμογραφικές-έρευνες-και-στ-300616

Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία NEOS GeoSolutions κατέληξε η Λευκωσία για σεισμογραφικές έρευνες στην ξηρά και έρευνες με σειρά άλλων υπερσύγχρονων τεχνολογιών, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και στη ζώνη των χωρικών υδάτων της.

Την επίτευξη της συμφωνίας δημοσιοποίησε η NEOS GeoSolutions, με ανακοίνωση στις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρει ότι επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο για να «χαρτογραφήσει τις δυνατότητες εξεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Για τη συλλογή των δεδομένων, ανάλυση και απεικόνισή τους θα χρησιμοποιηθούν νέας τεχνολογίας πολλαπλοί αισθητήρες από έδαφος και αέρα, η επεξεργασία θα γίνει από υπερυπολογιστές, που «τρέχουν» το προηγμένο λογισμικό «analytics», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η NEOS GeoSolutions.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η εταιρεία υποστηρίζεται «από μια ομάδα επενδυτών υψηλού προφίλ που περιλαμβάνει τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και την επενδυτική KCPG (την οποία υποστηρίζουν οι Amazon, Google και Sun Microsystems), η Goldman Sachs κ.ά.».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» παρόμοιες έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων, έχουν γίνει από την NEOS GeoSolutions σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στο Κολοράντο, Καλιφόρνια, Βόρεια Ντακότα και Τέξας στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στον Λίβανο -τα τελευταία δύο χρόνια- και αλλού.

Οι ειδικοί της εταιρείας, βλέπουν σημαντικές πιθανότητες ανακάλυψης τέτοιων κοιτασμάτων, με βάση και τα γεωλογικά δεδομένα από τις σεισμογραφικές έρευνες σε όλη την περιοχή -Ισραήλ, Λίβανο, Κύπρο-, τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν μέχρι τώρα στη θάλασσα και τη γεωλογική δομή του υπεδάφους.

Οι έρευνες δεν καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές, αλλά συγκεκριμένες ζώνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου