ΔΙΕΘΝΗ

Στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ 4 Βρετανοί τζιχαντιστές

στη-μαύρη-λίστα-του-οηε-4-βρετανοί-τζιχα-301443

Ο ΟΗΕ συμπεριέλαβε τέσσερις Βρετανούς τζιχαντιστές στη λίστα του με τους εξτρεμιστές σε βάρος των οποίων επιβάλλει κυρώσεις για τις σχέσεις τους με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για δύο γυναίκες και δύο άνδρες, που βρίσκονται στη Συρία και θα υποβληθούν στα μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος των προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα αυτή (πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιών).

“Οι κυρώσεις αυτές, όπως και εγχώρια μέτρα που έχουν ληφθεί όπως η κατάσχεση διαβατηρίων, συνιστούν ένα ισχυρό εργαλείο. Στέλνουν επίσης το μήνυμα της σαφούς αποτροπής σε όσους σκέφτονται να πάνε να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε αν άλλα άτομα πρέπει να υποβληθούν στις κυρώσεις αυτές”, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 700 Βρετανοί φέρεται να έχουν φύγει από τη χώρα για να πολεμήσουν στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει το ΙΚ, μεταξύ των οποίων σχεδόν 300 πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει στη Βρετανία.

Είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η Βρετανία ζητεί να συμπεριληφθούν βρετανοί πολίτες στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, η οποία καταγράφει πρόσωπα και οργανώσεις στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις για τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα και, πιο πρόσφατα, με το ΙΚ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δύο γυναίκες είναι η 21χρονη Άκσα Μάχμουντ και η 46χρονη Σάλι Αν Τζόουνς, οι οποίες έχουν μεγάλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου επιδιώκουν τη στρατολόγηση μελών για το ΙΚ και προτρέπουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Οι δύο άνδρες είναι ο 28χρονος Αμπού Σαΐντ αλ-Μπριτάνι (ή Όμαρ Χουσάιν) και ο Νάσερ Μουτάνα, 21 ετών, οι οποίοι έχουν απειλήσει δημόσια τη Βρετανία.

Έξι επιθέσεις έχουν αποτραπεί τους τελευταίους 12 μήνες στη Βρετανία, σύμφωνα με τις αρχές. Η χώρα εντάχθηκε στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ΙΚ, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου