ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Υόρκη: Σύνοδος κορυφής του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας

νέα-υόρκη-σύνοδος-κορυφής-του-διεθνού-301983

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει σήμερα να επανακινητοποιήσει τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που συγκρότησε πριν από έναν χρόνο, για να απαντήσει στην διπλωματική επίθεση της Ρωσίας, η οποία πήρε και πάλι την πρωτοβουλία στη Συρία.

Η σύνοδος κορυφής των χωρών του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, από το βήμα της οποίας συγκρούσθηκαν χθες Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε χθες τη συγκρότηση ευρέως αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, που θα στηριχθεί στις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος και θα επιτρέψει τη διατήρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ, τον οποίο απορρίπτει ως “τύραννο” ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν 60 χώρες , ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βρετανία και οι γειτονικές της Συρίας αραβικές χώρες. Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο πεδίο των συγκρούσεων, καθώς, απουσία χερσαίων επιχειρήσεων, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών εξακολουθούν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Για την Ουάσινγκτον, η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο την επανενεργοποίηση του συνασπισμού και τη διεύρυνση του διαλόγου για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας “σε μεγαλύτερο φάσμα χωρών”, εξηγεί αμερικανός αξιωματούχος.

Έτσι, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν 104 χώρες, περί τις 100 τοπικές οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες.

Μεταξύ των ομιλητών, εκτός του Μπαράκ Ομπάμα, θα περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι και ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει τη δράση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

Από την πλευρά της η Ρωσία πρότεινε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει, την ψήφιση απόφασης που θα υποστηρίζει έναν πολιτικό και στρατιωτικό συνασπισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει το Ιράν και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Η Μόσχα προωθεί επίσης την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τη συριακή κρίση στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας της Γενεύης και, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, θα προταθεί η σύγκληση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία εντός του Οκτωβρίου.

imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου