ΔΙΕΘΝΗ

Κλίντον: Ο Τσίπρας θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα

κλίντον-ο-τσίπρας-θέλει-να-βοηθήσει-τη-302039

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Μπιλ Κλίντον είχε ο απεσταλμένος της «Εφημερίδας των Συντακτών» στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι: «ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και να προχωρήσει μπροστά με αυτά που δεν έχουν γίνει πολλά χρόνια τώρα».

Ερωτηθείς για το προφίλ του ιδανικού ηγέτη είπε: «Κάθε ηγέτης για να είναι αληθινός πρέπει να περάσει από το στάδιο του “τι θέλει” στο στάδιο του “τι μπορεί και πρέπει να κάνει” για τη χώρα του. Για να συμβεί αυτό πρέπει αυτός ο ηγέτης να έχει επίγνωση από που προέρχεται, που βρίσκεται σήμερα και κυρίως που θέλει να φτάσει όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσει από την εξουσία.

«Η Ελλάδα και οι ηγέτες της πρέπει να δείξουν αποφασισμένοι για το πού θέλουν να πάνε τη χώρα και να ξέρουν πώς θα την πάνε εκεί που σκέφτονται. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και δεν είναι αργά για να συμβεί αυτό».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρέμβαση που είχε κάνει νωρίτερα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με τον οποίο επίσης συνομίλησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» ρωτώντας τον για το πως μπορεί τελικά η Ευρώπη να επιβιώσει.

Ο κ. Ρέντσι είπε πως «για να προστατεύσεις την ενότητα της Ευρώπης δεν πρέπει να μιλάς αρνητικά δηλαδή το τι θα πάθει η Ευρώπη αν δεν μου το κάνει το ένα ή το άλλο, αν δηλαδή δεν “πάει με τα νερά μου”.

Αλλά πρέπει ο καθένας από εμάς να έχει πάντα στο μυαλό του το τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν εμείς δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας απέναντί της. Αν κάνουμε σαν μικρά παιδιά, λέγοντας ότι αν δεν μου κάνετε το χατίρι, θα βάλω φωτιά στο σπίτι για να καώ και να κάψω κι εσάς. Τότε δεν προστατεύεις την Ευρώπη, αλλά τη διαλύεις».

Εφημερίδα των Συντακτών

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου