ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Η αστυνομία σκότωσε εννέα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων

αίγυπτος-η-αστυνομία-σκότωσε-εννέα-μέ-307175
Άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν εννέα ένοπλους οι οποίοι ανήκαν στην εκτός νόμου οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια μιας εφόδου σε μια οικία στο Κάιρο σήμερα, δήλωσαν αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

“Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ενεπλάκησαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας”, ανέφερε μία από τις πηγές αυτές και πρόσθεσε ότι η έφοδος έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στόχο, όπως ανέφερε, να σχεδιαστούν “τρομοκρατικές ενέργειες”.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, τους οποίους ανέτρεψε από την εξουσία ο στρατός τον Ιούλιο του 2013, κατηγορούν τις αρχές του μεγαλύτερου κράτους του αραβικού κόσμου ότι δολοφονούν άοπλα μέλη του στις επιχειρήσεις καταστολής που διεξάγουν.

Τον Ιούλιο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν σε εξέγερση μετά την επιχείρηση της αστυνομίας που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 εξέχοντα στελέχη τους σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία της 6ης Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα. Μέλη των οικογενειών και δικηγόροι των θυμάτων είπαν ότι τα θύματα από τα πυρά της αστυνομίας ήταν άοπλα.

Ανάμεσα στους νεκρούς σε εκείνη την έφοδο ήταν και ο Νάσερ αλ Χάφι, γνωστός δικηγόρος που εκπροσωπούσε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και πρώην βουλευτής. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, τα 13 θύματα σχεδίαζαν τη διάπραξη επιθέσεων.

Οι νέες αρχές της Αιγύπτου εξαπέλυσαν ένα κύμα καταστολής μετά την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων από τον τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους που διαδήλωναν στο Κάιρο και συνέλαβαν χιλιάδες άλλους, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση που εγκατέστησε ο Σίσι, ο οποίος εν συνεχεία εξελέγη πρόεδρος, ανακήρυξε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι οι ισλαμιστές απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Αιγύπτου.

Μια οργάνωση τζιχαντιστών που έχει ορμητήριο το Σινά και δηλώνει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει σκοτώσει εκατοντάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς μετά την ανατροπή του Μόρσι. Διπλωμάτες και αναλυτές θεωρούν πως η εκστρατεία καταστολής που εξαπέλυσε ο Σίτι εξώθησε ορισμένα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αποκήρυσσαν τη βία επί δεκαετίες, να πάρουν τα όπλα.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε ότι διεξάγουν πολιτικό αγώνα με αποκλειστικά ειρηνικά μέσα.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου