ΔΙΕΘΝΗ

FARC και Κολομβία κάνουν το τελευταίο βήμα πριν την οριστική συμφωνία

farc-και-κολομβία-κάνουν-το-τελευταίο-βήμ-311016

Σε συμφωνία που αίρει το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες έφτασαν οι FARC και η κυβέρνηση της Κολομβίας, ανοίγοντας το δρόμο για συνολική συμφωνία που, αν επιτευχθεί, θα «θάψει το τσεκούρι» της σύγκρουσης που μετρά δεκαετίες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο σχήμα για απόδοση νομικών ευθυνών και έθεσαν διορία έξι μηνών για την υπογραφή τελικής συμφωνίας – υπέρβαση που γιορτάστηκε με το μέχρι πρότινος αδιανόητο στιγμιότυπο της χειραψίας του κολομβιανού προέδρου και του αρχηγού των FARC, υπό την παλάμη του διαμεσολαβητή προέδρου της Κούβας.

Το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο ξεπεράστηκε με την εξεύρεση «φόρμουλας» για την απόδοση ευθυνών στην αιματηρή σύγκρουση: Συμφωνήθηκε η σύσταση ειδικών δικαστηρίων για πρώην μαχητές, χορήγηση αμνηστίας με μόνη εξαίρεση όσους διέπραξαν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παροχή αποζημίωσεων. Το τελευταίο σκοπεύει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει δικαστική συνέχεια με διεκδικήσεις από θύματα.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο αρχηγός των FARC «Τιμοτσένκο» (ο Ροντρίγκο Λοντόνο) υπέγραψαν τη συμφωνία υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

Ο Τιμοτσένκο υπογράμμισε πως η διαδικασία νομικής απόδοσης ευθυνών δεν θα περιορίζεται μόνο στους μαχητές της FARC αλλά και στις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως και στις δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.

Η συμφωνία ενθαρρύνει οικειοθελή παραδοχή ευθύνης από δράστες: Όσοι παραδεχθούν νωρίτερα την ενοχή τους, θα έχουν ηπιότερες ποινές.

Μετά την σύγκλιση στο ζήτημα, οι δύο πλευρές έθεσαν προθεσμία έξι μηνών (μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2016) για την υπογραφή συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Τιμοτσένκο ανέφερε πως εάν η τελική συμφωνία υπογραφεί, οι FARC θα κατεβάσουν οριστικά τα όπλα εντός δύο μηνών από τότε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου