ΔΙΕΘΝΗ

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΣ: Πρόκληση για την Ευρώπη η συμφωνία για τους πρόσφυγες

συνεδριάζουν-οι-υπεσ-πρόκληση-για-την-313718

Δοκιμασία μέγιστης βαρύτητας για την Ευρώπη της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης αποτελεί η υπουργική σύνοδος που διεξάγεται σε κλίμα διχασμού στις Βρυξέλλες για να «παραδώσει» την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής -ενόσω χιλιάδες πρόσφυγες έχουν γίνει «μπαλάκι» στα ευρωπαϊκά σύνορα και εκτοξεύονται αλληλοκατηγορίες μεταξύ κρατών της κεντρικής Ευρώπης.

Για δύσκολη σύνοδο με αβέβαιο αποτέλεσμα έκανε λόγο προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ -πάντως δηλώνει ότι παραμένει αισιόδοξος, όπως και η λουξεμβουργιανή προεδρία και η Γαλλία.

Επί τάπητος τίθεται ξανά το σχέδιο μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων, το οποίο προσκρούει στην αντίσταση κρατών της κεντρικής Ευρώπης. Όμως, ό,τι και να αποφασιστεί τελικά ο ΟΗΕ τονίζει πως τα υπάρχοντα σχέδια της ΕΕ δεν είναι αρκετά.

«Αυτή θα είναι μία δύσκολη συνάντηση. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Θα εργαστούμε σκληρά και πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο εάν η Ευρώπη στείλει μήνυμα στον κόσμο ότι σήμερα δεν υπάρχει πιθανή λύση. Συνεπώς, εν τέλει είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ πριν την έναρξη της υπουργικής συνόδου.

Την ίδια στιγμή, από το Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επαναλάμβανε εκ νέου την αντίθεσή της στους φράχτες που υψώνει η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν για να κρατήσει μακριά από τα σύνορά της τους πρόσφυγες -ανάμεσα σε εθνικιστικές κορόνες για την «προάσπιση των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης».

«Μαθαίνουμε σε αυτή την προσφυγική κρίση ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας και οι ζωές μας επηρεάζονται εάν τρομερά πράγματα συμβαίνουν αλλού. Δεν θα μπορέσουμε να το αλλάξουμε αυτό χτίζοντας φράχτες, αλλά μόνο πολεμώντας τις αιτίες» δήλωσε η Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να δέχεται επικρίσεις από τους Βαυαρούς «αδελφούς» της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), για την πολιτική της στο προσφυγικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και αρμόδιος για τη Μετανάστευση Ζαν Άσελμπορν προσήλθε στη σύνοδο των Βρυξελλών σε σχετικά αισιόδοξο τόνο, παρά το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κρατών-μελών.

Δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μερικά προβλήματα προς επίλυση», όμως είπε ότι σήμερα έγινε «πολύ σκληρή δουλειά» και υπήρξε συμφωνία επί ενός προσχεδίου πριν τη σύνοδο, το οποίο θα έχει «πολύ θετική επιρροή» μεταξύ των συμμετεχόντων και θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία.

Το Λουξεμβούργο «κρατά» την τρέχουσα περίοδο την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και βούληση να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Από πλευράς του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε φθάνοντας στις Βρυξέλλες ότι στη σημερινή συνάντηση έχει έλθει η στιγμή για τους Ευρωπαίους υπουργούς «να δείξουν ότι πραγματικά το εννοούμε όταν μιλάμε για ευθύνη και αλληλεγγύη».

Ο Δ.Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση αποτελεί «υπαρξιακό ζήτημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη υπηρεσιακή κυβέρνηση, Δημήτρης Μουζάλας, ο οποίος προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι προσήλθε, εν τω μεταξύ, στη σύνοδο επαναλαμβάνοντας πως η χώρα της δεν πρόκειται να μετάσχει σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, αλλά απευθείας από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Συρία.

Πάντως, έπειτα από δέκα ώρες «σκληρών και άκρως συγκρουσιακών συζητήσεων», οι πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν τη Δευτέρα να καταλήξουν σε αποτέλεσμα για την κατανομή των προσφύγων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Πέραν των υποχρεωτικών ποσοστώσεων διαφωνίες παραμένουν και σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα ληφθούν τελικά οι όποιες αποφάσεις.

Όπως αναφέρει η γερμανική Welt, η προεδρία του Λουξεμβούργου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν ότι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Γερμανία- τονίζουν, αντιθέτως, ότι εν ανάγκη το εμπόδιο των αντιπάλων της κατανομής, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ειδική πλειοψηφία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου