ΔΙΕΘΝΗ

Νεπάλ: Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

νεπάλ-νέες-συγκρούσεις-μεταξύ-διαδηλ-314835

Οι αστυνομικές αρχές στο Νεπάλ πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την υιοθέτηση του πρώτου δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας, διαψεύδοντας τις ελπίδες πως το ιστορικό αυτό γεγονός θα τερμάτιζε εβδομάδες αιματοχυσίας, κατά τη διάρκεια των οποίων περίπου 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι διαδηλωτές βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του νέου Συντάγματος στην πόλη Μπιρατναγκάρ, χρησιμοποιώντας άσφαιρα, πλαστικές σφαίρες και πιθανόν πραγματικά πυρά, δήλωσε ο Πραμόντ Χαρέλ, αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή Μοράνγκ του νότιου Νεπάλ. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρες που πέταξαν διαδηλωτές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το νέο Σύνταγμα του Νεπάλ ψηφίστηκε την Κυριακή παρά την σφοδρή αντίθεση μειονοτικών ομάδων που κατοικούν στις νότιες πεδιάδες της χώρας, επαρχίες στις οποίες θα υπάρξουν νέες διοικητικές διαιρέσεις βάσει του κειμένου.

Η βία αυξάνει την ένταση στις σχέσεις του Νεπάλ με την γειτονική Ινδία, η κυβέρνηση της οποίας είχε απευθύνει έκκληση το νέο Σύνταγμα να μην προβαίνει σε αποκλεισμούς σε βάρος εθνικών ομάδων που ζουν κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα βίαια επεισόδια.

Το Νέο Δελχί εξέφρασε τις «καλύτερες ευχές του προς το λαό του Νεπάλ» την Κυριακή, απέφυγε όμως να συγχαρεί το κράτος αυτό για το νέο του Σύνταγμα.

«Η Ινδία είχε ταχθεί υπέρ ενός ομοσπονδιακού, δημοκρατικού, αβασίλευτου και χωρίς αποκλεισμούς Συντάγματος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ξερά: «Σημειώνουμε την σημερινή ψήφιση ενός Συντάγματος». Επίσης η κυβέρνηση της Ινδίας εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας σε περιοχές των συνόρων.

Ο μαοϊκός πρόεδρος κόμματος Πούσπα Καμάλ Νταχάλ δήλωσε σε μια συγκέντρωση στο Κατμαντού για τον εορτασμό της ψήφισης του νέου Συντάγματος: «Επιθυμούμε φιλικές σχέσεις με την Ινδία, αλλά όχι απλά να λέμε “ναι” σε ό,τι επιθυμεί», σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Νεπάλ.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ ανέφερε πως το νέο Σύνταγμα, παρότι δεν είναι τέλειο, είναι καλύτερο από το τίποτε και ότι μπορεί να αναθεωρηθεί για να ικανοποιήσει προσδοκίες όσων εκφράζουν διαφωνίες στα άρθρα του.

Οι πολιτικοί βρίσκονταν σε αντιπαράθεση για επτά χρόνια για το περιεχόμενο του Συντάγματος. Εντέλει κινητοποιήθηκαν κι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία κατάρτισής του έπειτα από τους δύο σεισμούς που προκάλεσαν το θάνατο 9.000 και πλέον ανθρώπων στο Νεπάλ φέτος.
Το νέο Σύνταγμα προβλέπει ότι θα ιδρυθούν επτά πολιτείες και θα ισχύσει ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά αντιτίθενται με σφοδρότητα σε αυτό οργανώσεις που επιθυμούν να καταστήσουν το Νεπάλ ινδουιστικό κράτος και άλλοι που υποστηρίζουν πως το κείμενο κάνει διακρίσεις σε βάρος των κατοίκων των πεδιάδων.

Σημειώθηκαν εορτασμοί σε όλη την χώρα σήμερα, περιλαμβανομένης της Μπιρατναγκάρ, παρότι υπήρξαν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια νωρίτερα στην πόλη. Παρέμεναν σε ισχύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε πολλές περιοχές, όπως και η απαγόρευση κυκλοφορία σε μια περιοχή όπου ξέσπασαν συγκρούσεις την Κυριακή.

Ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Σουσίλ Κοϊράλα παραιτήθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και κατηγορούσε την Ινδία ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά του Νεπάλ.

Η Κίνα χαιρέτισε το νέο Σύνταγμα του Νεπάλ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου