ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα διαψεύδει ότι είχε προτείνει απομάκρυνση του Άσαντ το 2012

η-μόσχα-διαψεύδει-ότι-είχε-προτείνει-α-323669

Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δεν περιλαμβάνει την πρακτική της αλλαγής καθεστώτων, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαψεύδοντας τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισαάρι, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα είχε προτείνει το 2012 ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία με την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Αχτισαάρι υποστήριξε ότι πριν από τρία χρόνια, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν πρότεινε την αποχώρηση του Άσαντ στο πλαίσιο μιας διευθέτησης της συριακής κρίσης.

Ο ρώσος αξιωματούχος, πάντα με τον Αχτισαάρι που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ζήτησε τρία πράγματα: να μην δοθούν όπλα στη συριακή αντιπολίτευση, να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος και να βρεθεί ένας «κομψός» τρόπος για να αποσυρθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την προεδρία.

Η συζήτηση αυτή μεταξύ του Τσούρκιν και του Αχτισαάρι φέρεται ότι έγινε τον Φεβρουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια των συνομιλών που είχε τότε ο φινλανδός πολιτικός με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Συρίας.

«Δεν μπορώ παρά να επαναλάβω για άλλη μία φορά ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται σε αλλαγές καθεστώτων. Το να προτείνουμε κάποιος να αφήσει τη θέση του, με κομψό ή με άκομψο τρόπο, είναι ένα πράγμα που δεν έκανε ποτέ η Ρωσία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι από την έναρξη της συριακής κρίσης η Ρωσία επαναλαμβάνει ότι μόνο ο συριακός λαός μπορεί, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, να καθορίσει το μέλλον του.

Ο Αχτισαάρι είπε στη συνέντευξή του ότι μετέφερε το μήνυμα της Μόσχας στους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Όμως «δεν έγινε τίποτα, επειδή ήταν πεπεισμένοι, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο Ασαντ θα έπεφτε μέσα σε μερικές εβδομάδες», σημείωσε.

Ο ίδιος ο Τσούρκιν, όταν ρωτήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις του με τον φινλανδό πολιτικό. Πολλές διπλωματικές πηγές όμως, που μίλησαν στην Guardian, εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα έκανε η Ρωσία μια τέτοια πρόταση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Sputnik

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου