ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Κατ’οίκον περιορισμός και «βραχιολάκι» για προσβλητικά σχόλια στον Ερντογάν

τουρκία-κατοίκον-περιορισμός-και-β-331948

Ενας Τούρκος που πρόσφατα κατηγορήθηκε για εξύβριση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια δημοσίευση στο Facebook και αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης από ένα τοπικό δικαστήριο έχει τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό από τις εισαγγελικές αρχές.

Ο Ερκάν Κ., ο οποίος ζει στην περιοχή της Αδριανούπολης, κατηγορήθηκε για προσβολή του Ερντογάν σε μια ανάρτηση στο Facebook με την οποία μοιράστηκε τη θλίψη του για τη δολοφονία των 16 στρατιωτών από τους Κούρδους του ΡΚΚ στο Χακάρι, ενώ επέκρινε έντονα τον Ερντογάν και την κυβέρνηση για τις πολιτικές τους κατά της τρομοκρατίας.

Ο Ερκάν Κ. συνελήφθη για δεύτερη φορά την Πέμπτη, και το δικαστήριο αποφάσισε να τον θέσει σε κατ ’οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Ο Eρκάν Κ. είπε ότι εξεπλάγη από την απόφαση του δικαστηρίου, επειδή η πρακτική των ηλεκτρονικών βραχιολιών γενικά χρησιμοποιείται για κατάδικους. «Ζω τώρα κλεισμένος μέσα στο σπίτι. Δεν μπορώ να πάω στη δουλειά και να κερδίσω τη ζωή μου. Δεν μου επιτρέπουν να βγω έξω», είπε.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί και μερικοί συνελήφθησαν για προσβολή του Ερντογάν αφότου εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Αντικυβερνητικοί δημοσιογράφοι και προσωπικότητες έχουν μπει στο στόχαστρο αστυνομίας και εισαγγελέων με την αιτιολογία ότι έχουν προσβάλει τον Ερντογάν. Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται ευρέως ως μια νέα μέθοδος για τον εκφοβισμό πολιτικών αντιπάλων που δεν συμμερίζονται τις απόψεις της κυβέρνησης.

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, μαθητές, φοιτητές, ακτιβιστές ακόμη και μια πρώην Μις Τουρκία, έχουν διωχθεί για προσβολή του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Ζαμάν Μπουλέντ Κενές καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών με αναστολή για ένα tweet που φέρεται να προσέβαλε τον Ερντογάν στις 6 Ιουνίου. Ο Κενές δεν ανέφερε καν το όνομα του προέδρου στο tweet του. Η ποινή φυλάκισης προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη.

«Ο νόμος που καθιστά την προσβολή του προέδρου ποινικό αδίκημα έχει γίνει μια μέθοδος εκφοβισμού εναντίον ανθρώπων που είναι ηχηροί στην κριτική τους κατά του Ερντογάν», γράφει η Ζαμάν.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου