ΔΙΕΘΝΗ

Εξωφρενικό «πωλητήριο ομήρων» από τζιχαντιστές του ISIS

εξωφρενικό-πωλητήριο-ομήρων-από-τζ-333987

Στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται ένας Νορβηγός και ένας Κινέζος, για τους οποίους η οργάνωση ζητά λύτρα από το Όσλο και το Πεκίνο με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.

Η Νορβηγία επιβεβαίωσε την απαγωγή, περιοριζόμενη μόνο στο ότι πρόκειται για έναν Νορβηγό ηλικίας κοντά στα 40 χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του.

«Ο άνδρας», ανέφερε το Όσλο, «είχε πιαστεί όμηρος από άλλη οργάνωση στις αρχές του χρόνου και ’πέρασε’ από τα χέρια ενδιάμεσων ομάδων πριν γίνει αιχμάλωτος του ISIS».

Η ιστοσελίδα μέσω της οποίας δημοσιοποιήθηκε η απαγωγή ήταν του περιοδικού Daqib, προπαγανδιστικού οργάνου του ISIS. Απεικονίζεται η φωτογραφία του νορβηγού ομήρου με την επιγραφή «όμηρος προς πώληση».

Σε άλλο ένα αδιανόητα φρικαλέο επικοινωνιακό παιχνίδι, παρουσιάζεται επιγραμματικά το… βριογραφικό του ομήρου (στοιχεία και σπουδές) και αναφέρεται: «Αυτός ο νορβηγός κρατούμενος εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνησή του που δεν έκανε ό,τι έπρεπε να εξαγοράσει την ελευθερία του».

«Όποιος θέλει να πληρώσει τα λύτρα για την απελευθέρωση και μεταφορά του μπορεί να επικοινωνήσει με τον παρακάτω αριθμό» συνεχίζει, και ακολουθεί αριθμός επικοινωνίας για διαδικτυακή εφαρμογή. «Η προσφορά ισχύει για περιορισμένο χρόνο» καταλήγει το εξωφρενικό «πωλητήριο».

Η αντίδραση της Νορβηγίας

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ απέρριψε το ενδεχόμενο να πληρωθούν λύτρα από το Όσλο, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν μόνο κίνητρο για περισσότερες απαγωγές Νορβηγών.

«Ο στόχος μας είναι να επιστρέψει ο πολίτης μας, να είμαι ξεκάθαρη, πρόκειται για πολύ απαιτητική υπόθεση» είπε η πρωθυπουργός. «Η κυβέρνησή μας παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα» τόνισε, λέγοντας πως «δεν μπορούμε και δεν θα ενδώσουμε στην πίεση τρομοκρατών και εγκληματιών».

«Η Νορβηγία δεν πληρώνει λύτρα, αυτή είναι μία αρχή που δεν μπορούμε να απεμπολίσουμε σε συνομιλίες με κυνικούς τρομοκράτες», υπογράμμισε η Σόλμπεργκ.

tvxs.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου