H Μόσχα εντείνει την υποστήριξη στον Άσαντ

Τελευταία ενημέρωση: 2015-09-10, 13:33:45
H Μόσχα εντείνει την υποστήριξη στον Άσαντ

«Τίποτε το ιδιαίτερο» δεν βρίσκει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην αποστολή «τεχνικών μέσων» στη Συρία προς υποστήριξη των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ -απορρίπτοντας στις ανησυχίες που εκφράζουν οι ΗΠΑ γύρω από τις αναφορές για εντεινόμενη δραστηριότητα, που θέλουν ακόμη και στρατιώτες να έχουν σταλεί στη Συρία.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα και στο διπλωματικό πεδίο, με πρώτη «δοκιμασία» στον ορίζοντα τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

H Ουάσινγκτον εξέφρασε την Τετάρτη την «βαθιά της ανησυχία» για τις αναφορές μεγαλύτερης εμπλοκής της Μόσχας υπέρ του Άσαντ στη Συρία. Η Ρωσία αντέδρασε εκφράζοντας την... απορία της για τις ανησυχίες της Δύσης: «Δεν ήταν ποτέ μυστικό ότι υποστηρίζουμε τον σύρο πρόεδρο Άσαντ, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Στην παρουσία ρώσων στρατιωτικών εμπεριογνωμόνων στη Συρία «δεν υπάρχει τίποτε το ασυνήθιστο» ανέφερε η εκπρόσωπος.

Η δε υπερβολικά γενική της αναφορά σε «στρατιωτική και τεχνική συνεργασία» άφησε αρκετό περιθώριο ερμηνείας: Το ρωσικό διαδίκτυο αλλά και οι πληροφορίες που φτάνουν σε δυτικούς διπλωμάτες βρίθουν αναφορών για αποστολή εξοπλισμού και ακόμη και δυνάμεων.

Οι ενδείξεις είναι αρκετές: Φωτοπγραφίες δείχνουν σύγχρονα ρωσικά τεθωρακισμένα τύπου BTR-82A μεταξύ των δυνάμεων του συριακού στρατού ενώ σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες μικρών αεροσκαφών που μοιάζουν πολύ με τα ρωσικά drone τύπου Ptshela.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το πέρασμα πλοίων του ρωσικού ναυτικού από το Βόσπορο. Το «Νικολάι Φιλτσένκοφ» φάνηκε να περνά από τα Στενά, ενώ καθ’ οδόν από τη Σεβαστούπολη φέρεται να βρίσκονται και τα «Αζόφ» και «Τσέζαε Λβόβιτς Κουνίκοφ». Μπλόγκερ στο ρωσόφωνο Διαδίκτυο θέλουν στρατιώτες να έχουν δηλώσει πως πηγαίνουν στη Συρία με την 810η ταξιαρχία.

Δυτικοί διπλωμάτες στη Μόσχα που επικαλείται το Reuters διαπιστώνουν «σκόπιμη ασάφεια» από τη ρωσική πλευρά για την ενίσχυση της υποστήριξής της προς τον Άσαντ, με στόχο να καλλιεργηθεί η εικόνα μεγαλύτερης εμπλοκής με το βλέμμα στους συσχετισμούς δυνάμεων κατά τις διπλωματικές επαφές για τη Συρία που αναμένονται στον ΟΗΕ.

Ερχόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως θα επιδιώξει επαναπροώθηση των προσπαθειών για λύση του συριακού, φυσικά με κεντρικό σημείο την παραμονή του Άσαντ.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δείξει πως επιδιώκει συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο για να δώσει «νέα ώθηση» στο ζήτημα -ακόμη και οι πρόσφατες αναφορές σε «συμμαχία εναντίον του εξτρεμισμού» φαίνεται να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Η Ουάσινγκτον δεν έχει φανεί ιδιαίτερα θερμή για συναντήσεις στη ΓΣ στη Νέα Υόρκη, πιστεύοντας πως μία συνάντηση Πούτιν-Ομπάμα επιδιώκεται για εσωτερική ρωσική κατανάλωση - ο ρώσος πρόεδρος θα εμφανιζόταν έτσι ως ειρηνοποιός και απαραίτητος για τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων.

tovima.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
7
=