ΔΙΕΘΝΗ

«Επίσημη πρώτη» του βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας στον Λευκό Οίκο

επίσημη-πρώτη-του-βασιλιάς-σαλμάν-τ-345096

O βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στoν Λευκό Οίκο για να ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη στην αντιμετώπιση του Ιράν, με την αμερικανική κυβέρνηση να επιδιώκει από πλευράς της να επωφεληθεί από την επίσκεψη για να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ριάντ έπειτα από περίοδο εντάσεων.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη του βασιλιά στις ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στον θρόνο τον Ιανουάριο -μετά τον θάνατο του αδελφού του βασιλιά Αμπντάλα- και πραγματοποιείται μετά την ιστορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο.

Η συμφωνία έχει εγείρει ανησυχίες στα αραβικά κράτη μήπως η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν θα του επιτρέψει να συνεχίσει την αποσταθεροποιητική του πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας υπήρξε ένταση γιατί το Ριάντ εκλαμβάνει ως αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την περιοχή την απουσία ανάληψης άμεσης δράσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία και μια προσέγγιση προς το Ιράν μετά τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Ανοιξης» του 2011 σε αρκετές χώρες.

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ιρανικές ασύμμετρες απειλές με τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η κυβερνοασφάλεια, οι ικανότητες των Ειδικών Δυνάμεων και οι υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

«Και οι δύο χώρες είναι στενοί στρατηγικοί εταίροι παρά τις διαφορές τους και οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη» έγραψε ο Αντονι Κόρντεσμαν, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στο κέντρο έρευνας Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να καθησυχάσει τους συμμάχους της και να ενισχύσει τη δέσμευσή της σε αυτή τη συνεργασία, κυρίως δεδομένης της σαουδαραβικής ανησυχίας για τη συμφωνία σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε.

Ο Σαλμάν δεν μετείχε στη σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ τον Μάιο, όπου ο Ομπάμα φιλοξένησε του ηγέτες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, απουσία που εξελήφθη ως διπλωματική ταπείνωση προς την πολιτική για το Ιράν του Ομπάμα, παρότι και οι δύο κυβερνήσεις αρνούνται αυτή την ερμηνεία.

Ο Ομπάμα εξασφάλισε μία πολιτική νίκη αυτή την εβδομάδα, όταν αρκετοί Δημοκρατικοί στη Γερουσία υποστήριξαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έτοιμος πλέον να στηρίξει το βέτο του σε τυχόν καταδικαστική για τη συμφωνία απόφαση του Κογκρέσου. Οι επικριτές της συμφωνίας τονίζουν ότι αυτή θα ενισχύσει οικονομικά το Ιράν ώστε να αυξήσει την υποστήριξή τους προς τις ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν διαφωνούν σε σειρά περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που μαίνεται επί τεσσεράμισι χρόνια και την αναταραχή στην Υεμένη, όπου συνασπισμός αραβικών χωρών υπό το Ριάντ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον δυνάμεων των ανταρτών Χούτι, συμμάχων του Ιράν.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας -την οποία υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα στο Καμπ Ντέιβιντ- προς το Ριάντ και τα άλλα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ώστε να αναπτύξουν αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων και να ενισχύσουν την ασφάλεια στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο.

Στη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ μετείχαν επίσης ομάδες εργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών αυτών που επικεντρώθηκαν στη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια των συνόρων, το στρατιωτικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση και τις σχέσεις με αμερικανικές εταιρίες του αμυντικού τομέα.

Παρά τις εντάσεις, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ αλληλοεξαρτώνται στα θέματα της κρίσιμης ασφάλειας, των επιχειρήσεων και οικονομικών θεμάτων. Η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, και η δέσμευσή της για άντληση πετρελαίου χωρίς περιορισμούς, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Ομπάμα και Σαλμάν θα συζητήσουν επίσης για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, της εκπαίδευσης, του εμπορίου και της υγείας στη διάρκεια της συνάντησής τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Ριάντ διεξάγει επίσης συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αγορά δύο φρεγατών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Sputnik

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου