ΔΙΕΘΝΗ

Υπό κράτηση τίθεται ο πρόεδρος της Γουατεμάλας για υπόθεση διαφθοράς

υπό-κράτηση-τίθεται-ο-πρόεδρος-της-γου-349281

Η γενική εισαγγελία της Γουατεμάλας προχώρησε στην έκδοση διαταγής να τεθεί υπό κράτηση ο πρόεδρος της χώρας Ότο Πέρες Μολίνα, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο υπόθεσης διαφθοράς.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Χούλια Μπαρέρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου εγκρίθηκε» από τον δικαστή Μιγκέλ Άνχελ Γκάλβες. Ο πρόεδρος θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου για απάτη και παθητική δωροδοκία σε υπόθεση κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Μολίνα ούτως ή άλλως δεν θα ήταν υποψήφιος, γίνονται την Κυριακή.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Μολίνα δεν θα συλληφθεί επειδή συνεργάζεται με την έρευνα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υποβληθεί κατηγορίες σε βάρος του. Το δικαστήριο θα αποφασίσει τη συνέχεια της διαδικασίας βάσει της κατάθεσης που θα δώσει.

Το κοινοβούλιο είχε άρει την ασυλία του Πέρες την Τρίτη. Στον πρόεδρο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την κεντροαμερικανική χώρα μόλις μερικές ώρες αργότερα.

Ο 64χρονος Μολίνα διατρανώνει την αθωότητά του και έχει προτίθεται «να αντιμετωπίσει μέχρι τέλους» την έρευνα, όπως έχει αναφέρει.

Κάθε βήμα από την άρση της ασυλίας του εν ενεργεία προέδρου είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα, η οποία έχει στήσει μεν στο εδώλιο και άλλους προέδρους αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους. Η υπόθεση έχει ήδη στοιχίσει το «κεφάλι» της αντιπροέδρου Ροξάνα Μπαλντέτι.

Το κύκλωμα διαφθοράς γύρω από τα τελωνεία αποκαλύφθηκε από εισαγγελείς και επιτροπή του ΟΗΕ που διερευνούσε τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος στη Γουατεμάλα. Πρόκειται για το κύκλωμα «Η Γραμμή» («La Linea»), μέσω του οποίου επιχειρηματίες που πλήρωναν τα «κατάλληλα» πρόσωπα γλίτωναν δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα – η οικονομική ζημιά για το δημόσιο από το κύκλωμα υπολογίζεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Το σκάνδαλο είχε βγάλει διαδηλωτές στο δρόμο που ζητούσαν όχι μόνο την παραίτηση του Μολίνα αλλά και την αναβολή των προεδρικών εκλογών -κάτι που η Γουατεμάλα υπογράμμιζε πως θα ήταν παράνομο.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις γενικές εκλογές, θα γίνει κανονικά την Κυριακή. Το Σύνταγμα απαγορεύει σε απερχόμενο πρόεδρο να διεκδικήσει νέα θητεία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου