ΔΙΕΘΝΗ

Γουατεμάλα: Το κοινοβούλιο ήρε την ασυλία του προέδρου Μολίνα

γουατεμάλα-το-κοινοβούλιο-ήρε-την-ασυ-351635

Το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας τάχθηκε ομόφωνα σε ψηφοφορία του την Τρίτη υπέρ της πρότασης να αρθεί η ασυλία του προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, ανοίγοντας τον δρόμο να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Η άρση της ασυλίας του συντηρητικού προέδρου της Γουατεμάλας «εγκρίνεται», ανακοίνωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κάρλος Ερέρα, γραμματέας του προεδρείου του κοινοβουλίου, αφού τα 132 μέλη του που ήταν παρόντα τάχθηκαν υπέρ της πρότασης αυτής.

Απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία δύο τρίτων για να αρθεί η ασυλία του Πέρες, δηλαδή 105 από τις συνολικά 158 του κοινοβουλίου. Ουδείς εκ των παρόντων κοινοβουλευτικών τάχθηκε εναντίον της πρότασης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της ιστορικής απόφασης δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο για να πανηγυρίσουν, ενώ πολλοί οδηγοί ήχησαν τις κόρνες των αυτοκινήτων τους σε ένδειξη της ικανοποίησής τους.

Ο 64χρονος Ότο Πέρες Μολίνα, στρατηγός εν αποστρατεία, κατηγορείται από την εισαγγελία και την Επιτροπή του ΟΗΕ εναντίον της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CIGIC) ότι ήταν επικεφαλής ενός κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία, διαμέσου του οποίου αξιωματούχοι λάμβαναν δωροδοκίες για να απαλλάσσουν εισαγωγικές εταιρείες από την υποχρέωση καταβολής δασμών.

Η αντιπρόεδρος του Πέρες, η Ροξάνα Βαλδέτι, η οποία είχε παραιτηθεί εν μέσω του σάλου για το σκάνδαλο τον Μάιο, έχει ήδη προφυλακιστεί ενόψει της δίκης της για την ίδια υπόθεση.

Το σκάνδαλο αυτό, το οποίο αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο, προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης στην κεντροαμερικανική χώρα, με ειρηνικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται έκτοτε κάθε εβδομάδα.

Η απόφαση ανακοινώνεται ενώ δεν απομένουν παρά ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Πηγές στο γραφείο της γενικής εισαγγελέως είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι πιθανόν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου Πέρες Μολίνα εάν αρθεί η ασυλία του, ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό το κατηγορητήριο που θα του απαγγελθεί.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου